Modificări la normele Codului Rutier. Mașinile furate nu mai pot fi inmatriculate

Actualitate| 11.09.2023| 90| 0| Petrache Ecaterina

Guvernul a aprobat vineri proiectul de hotărâre care modifică normele de aplicare a Codului Rutier. În acest sens se clarifică interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate, se introduc numerele de înmatriculare la primării cu indicativ format din cifre, iar permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate. Forma actuală a legislației prevede că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuie să fie fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fie date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.
În prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, ”ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.
O altă prevedere constă în modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene). Culoarea distinctivă a acestora va fi păstrată, dar în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul afacerilor interne.
Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.
De asemenea, documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.
Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.
Proiectul hotărârii de Guvern adoptată propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.
În momentul de față, singura autoritate care poate elibera PIC este Automobil Club Român (ACR).
Permisul Internațional de Conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.
PIC scutește posesorul său de a purta asupra sa pe teritoriul străin o traducere legalizată a Permisului Național de Conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv. În caz contrar, conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute un traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv, contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *