Verificări și amenzi în centrele sociale

Actualitate| 08.09.2023| 159| 0| Petrache Ecaterina

Guvernul pregătește o nouă legislație in domeniul asistenței sociale, după cazurile deosebit de grave descoperite în ultimele luni. Modificările au fost prezentate în primă lectură în timpul ședinței de Guvern de vineri. Proiectul prevede că niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. De asemenea, va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel că inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare. De asemenea se introduc controalele inopinate pentru a verifica situația, nu doar atunci când sunt în procedura de obținere a acreditării sau a licenței de funcționare. Apar Voluntarii contractați de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială care vor putea vizita centrele și în baza constatărilor sunt inițiate controalele în teren ale inspectorilor, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Conform acestuia, vor fi introduse sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori,  până la 100.000 de lei. Cele aspre sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control.

„Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entitățile înființate în scopul obținerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației”, se mai arată în comunicat.

Proiectul de lege este publicat, începând de vineri, pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *