Ca în orice societate bolnavă, cum este și cazul României, în fiecare oraș au înflorit invaziv farmaciile, pompele funebre și jocurile de noroc. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a anunțat, la mijlocul lunii aprilie a.c., că a depus în Parlament un proiect de lege prin care-și propune să modifice OUG 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prin închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflaţi în interiorul localităţilor.
România este sufocată de păcănele și de reclame la jocuri de noroc. 12.000 de săli de pariuri sportive. 400.000 de conturi online pe site-urile dedicate jocurilor de noroc. Sute de mii de dependenți. Mulți dintre ei și-au pierdut casele, locurile de muncă, economiile de-o viață.
Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care prevede că nu pot fi obţine autorizaţii pentru jocurile de noroc în spaţii aflate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali de şcoli, locuri de joacă pentru copii, bănci, aşezăminte culturale, sănătate sau religioase,
Senatorul USR Sebastian Cernic îl acuză pe actualul prim-ministru, Marcel Ciolacu, de cinism pentru că a blocat luni de zile legea USR care interzice sălile de păcănele la mai puţin de 300 de metri de o şcoală, spital sau biserică şi în schimb a depus un proiect plagiat pe care vrea să îl voteze pe repede înainte.
„Astăzi puteam avea deja votată legea Fără Păcănele, dacă domnul Ciolacu o punea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor, înainte să plece la Palatul Victoria. Mii de săli de jocuri puteau să fie deja închise până să înceapă şcoala, săptămâna viitoare, dacă PSD vota în aprilie legea USR. Nu-i nimic, USR va vota şi această lege depusă mai târziu de PSD şi încă alte 7 legi ale majorităţii parlamentare plagiate după USR. Important este să scoatem păcănele din drumul copiilor noştri către şcoală”, spune senatorul USR Sebastian Cernic.
Aproape 45.000 de oameni au semnat pentru pachetul de legi Fără Păcănele depus de USR. Pe lângă interzicerea amplasării sălilor de păcănele în apropiere de şcoli, spitale şi biserici, la parterul blocurilor, la sate ori lângă alte jocuri de noroc, USR a depus un proiect de lege care interzice şi publicitatea în spaţii publice la jocurile de noroc, precum şi un proiect de lege care impune obţinerea unui aviz de funcţionare din partea primăriei pentru sălile de jocuri.
Liderul senatorilor PSD Ştefan-Radu Oprea a afirmat că acest proiect va fi votat de către social-democraţi, însă nu rezolvă problema oamenilor dependenţi de jocurile de noroc car eau nevoie de consiliere şi îndrumare. El a mai spus că există o lege care spune că minorii nu au voie să intre în sălile de joc, însă totuşi tinerii şi copiii se duc acolo şi joacă la păcănele.
În luna martie, cu o serie de amendamente suspecte, senatorii au masacrat legea care urma să interzică publicitatea la jocuri de noroc în România, în condiție în care proliferarea sălilor de păcănele și site-urilor de pariuri pare scăpată de sub orice control.
Este vorba de inițiativa legislativă prin care, în forma inițială, ar fi urmat să fie interzisă total publicitatea de orice fel la jocurile de noroc – o activitate care poate crea dependențe severe, sărăcește oamenii, distruge familii.
Reprezentanții industriei atrag atenția că o astfel de măsura ar lăsa fără loc de muncă circa 40.000 de persoane, multe cluburi sportive ar pierde finanțarea, iar la bugetul statului nu ar mai ajunge peste 1,6 de miliarde de euro.
Și piața imobiliară ar putea fi afectată. Majoritatea sălilor de jocuri de noroc au spații mari și sunt situate în zone importante ale localitățiilor. Deținătorilor de astfel de spații comerciale le va fi foarte greu să găsească alți chiriași, pe măsură.
Păcănelele, scoase în afara localităților
Printre principalele prevederi se numără:
- „Spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti.
- Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
- Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.
- h2: Amenzi pentru sălile de jocuri în care sunt lăsați copiii
- Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare.
- La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ”.
Astfel, toate sălile de jocuri de noroc ar trebui mutate la marginea localităților într-un termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Deocamdată, proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Lasă un răspuns