Mustul, beneficii și contraindicații

Sănătate| 04.09.2023| 147| 0| Petrache Ecaterina

Mustul este băutura vedetă a acestui anotimp. Nu toți o pot consuma, spun specialiștii.

Beneficiile consumului de must, spun specialiștii sunt multiple. Mustul conține  vitaminele A, B1, B2 și C,  detoxifică organismul și întărește sistemul imunitar. Cel obținut din struguri roșii sau negri conține o cantitate mai mare de resveratrol. Această substanță, odată ajunsă în sistemul digestiv, reduce semnificativ colesterolul și previne bolile miocardice.

Concret, flavonoizii din must sunt cei care se fac responsabili de creșterea nivelului colesterolului bun (HDL), se previne astfel blocarea arterelor și reduce apariția complicațiilor cardiovasculare.

Mustul mai este recunoscut și pentru proprietățile antibacteriene. Ne protejează în fața infecțiilor respiratorii, dar și de alte afecțiuni cauzate de bacterii și virusuri.  Totodată, trebuie menționat să sucul proaspăt de struguri purifică sângele și face ca organismul să elimine toxinele. Beneficiile pe care mustul le are asupra organismului sunt completate de proprietățile antimicrobiene care previn și combat infecțiile tractului urinar și ale rinichilor.

La polul opus însă, aflăm că, băut în cantități mai mari, îngrașă. Conținutul mare de zahăr se depune în țesutul adipos. De asemenea este foarte bogat din punct de vedere caloric.

Sunt însă persoane care ar trebui să evite consumul. Cantitatea impresionantă de zahăr, cca. 280 de grame/litru, face ca mustul să nu fie recomandat diabeticilor. De asemenea, nu este recomandat nici persoanelor care au un sistem imunitar slăbit sau sunt anemice, deoarece nivelul de fier din organism scade.

 

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *