În timp ce Franța îngheață prețurile la 5000 de produse si reprezentații guvernului fac presiuni atât asupra supermarketurilor, cât și asupra producătorilor de produse alimentare pentru a reduce prețurile produselor esențiale, în conformitate cu scăderea prețurilor materiilor prime, la noi, ministrul Marcel Boloș s-a întors de la Bruxelles cu agenda plină de scumpiri.
Prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de 19%. În aceste condiții, vor crește prețurile, prin majorarea tva de la 5 la 19% la manualele școlare, reviste, publicații în general, servicii hoteliere inclusiv terenurile utilizate pentru cazare în regim de camping, taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice, evenimente sportive și alte servicii de acest tip, casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate, casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei (inclusiv terenul), produsele eco, tradiționale și montane. De asemenea, prin creșterea tva de la 9 la 19% se vor scumpi proteze și accesoriile, livrarea medicamentelor (de uz uman și veterinar), comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor, serviciile de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice, distribuirea apei potabile și a apei pentru irigații, comercializarea de pesticide și îngrășăminte. Si asta nu este tot. Comisia Europeană vrea trecerea la impozitarea progresivă și unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de CASS. Astfel se va ajunge la impozitarea cu 20%. Aplicarea acestei cote se va face asupra venitului brut realizat, fără să mai deducem partea de contribuții sociale, CASS și CAS. Este o creștere de impozitare spune ministrul Boloș. De ce României i se impune sărăcia? Si Franța are deficit bugetar și nu numai ea.
De ce ministrii francezi merg la ușile corporațiilor și ale producătorilor forțând nota și la noi nu se poate să ne atingem de ei? Știti că în Franța comercianții cu amănuntul vor trebui să transmită clienților reducerile de preț acordate de producători “în mod obligatoriu și imediat” și, prin urmare, nu le pot amâna pentru a-și îmbunătăți marjele. Autoritatea franceză de supraveghere a concurenței va efectua verificările necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestor ultime două măsuri.
Lasă un răspuns