Apel câtre studenții de la Drept: Ajutați Guvernul care și-a prins urechile în legi și norme, dar voi mergeți tot cu „Nașul”!

Educație| 03.09.2023| 259| 0| Petrache Ecaterina

Unii dintre angajații Guvernului dacă nu se pricep, e timpul să afle, desi ar fi trebuit să știe că, normele de aplicare ale unei legi nu sunt mai presus de lege și că o lege nouă nu se implementează cu normele legii vechi. Nu de aia ai schimbat legea?

Abramburica 2 a învățământului românesc și Guvernul Ciolacu pare că sunt alergați de cineva să bifeze, cum o fi, noi legi.

Învățământul continuă să fie, ca un blestem, zona în care își încearcă muschii toate partidele politice ajunse la putere. Un sector în care guvernele, prin miniștrii urcați pe scaune temporar, au făcut ce au vrut, fără să țină seama de faptul că, de multe ori, dau totul peste cap sau că, elevii nu sunt soldații de partid pe care-i sucești de la o zi la alta, fără să crâcnească.

Situația gratuităților pentru elevi și studenți vine să confirme. Am putea pune vina pe CFR Călători, pe Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) sau pe transpotul privat că nu înțeleg și nu aplică în totalitate noile legi ale învațamântului, intrate în vigoare de astăzi. Dar, trecem peste un aspect! Tu, ministrul Educației, pui în dezbatere publică o hotarâre cu câteva zile înainte de a intra în vigoare legile? Ba, mai mult, normele de aplicare ale acestor legi, urmează să apară, în vreo 8 luni.

Doamna Deca, școala începe în septembrie și respectiv octombrie pentru studenți! Ce fac studenții? Nu vedeți că instituțiile statului, chiar colegii dumneavoastră din guvern, ARF ne spun că se aplică noile legi din învățământ, dar după normele din 2017.  Stiți ce spun legile si respectiv normele de aplicare din 2017, care evident se referă la alte legi? Aveți departamente juridice în ministere? Cu siguranță! Întrebați, vă rugăm, de când normele unei legi, abrogate chiar și doar în parte, se aplică legilor viitoare? De când normele de aplicare ale unei legi sunt mai presus de lege? Există o ierarhie a actelor normative, dacă nu o știți nici dumneavostră și nici cei de la Autoritate, întrebati la Juridic. Vă râd studenții de anul întâi de la Drept, în nas.

Cele două noi legi ale învățământului stipulează clar, pe verificate, că elevii beneficiază de gratuitate la transportul cu trenul, iar studenții de o reducere cu 90% a prețului.

Și, cum doar studenții nu sunt scutiți, așa după cum înțelege CFR, dăm doar articolul din LEGE, care- i vizează pe studenți.

LEGEA nr. 199, din 4 iulie 2023, învățământului superior

EMITENT • PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 614 din 5 iulie 2023

(3) Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.

Știți ce spun Normele de aplicare din 2017, la care spune Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF)că trebuie să se raporteze CFR?

ART. 2 (1) Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

ART. 3 (1) Studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor.

Așadar, cum procedează CFR și companiile private de transport feroviar? Știți? Asta este soluția colegilor dumneavoastră de la Transporturi sau mai precis a Autoritații pentru Reformă Feroviară. Sunt dintre cei pe care vrea domnul Ciolacu să-i restructureze? Căci am mai avea o speranță… Dumneavoastră sunteți mulțumită de prestație sau considerați că și publicitatea negativă e tot o formă de publicitate pentru anul electoral care urmează?

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *