Registru național al consumatorilor de droguri cerut de polițiști

Actualitate| 01.09.2023| 79| 0| Petrache Ecaterina

Consumul de droguri nu este o provocare nouă, la noi. Semnalele sunt vechi și deja a devenit o obișnuință, pentru unii, să conducă după ce au prizat.

Cu toate acestea, toți cei care s-au perindat prin Parlament sau Guvern nu au luat măsuri ferme, nici măcar atunci când a fost vorba de moartea unor persoane nevinovate, victime ale teribiliștilor amețiți de drog.

Deși nu este pentru prima dată, polițiștii cer un Registru național al consumatorilor de droguri, după modelul Registrului agresorilor sexuali. Cerința lor este justificată având în vedere faptul că, ei sunt cei care se confruntă în mod direct cu această problemă, fie în trafic, fie în alte circumstanțe condamnate de lege.

„Să vină legiuitorul să spună „ai fost identificat drept consumator?” Da. „Ai fost trecut în registru?” Da. Domnule, 5 ani nu mai ai dreptul să conduci mașina. Nu ai voie să obții permis sau dacă ai permis ți-l iau și la doi ani îți mai fac un test și dacă ai cruciulițe în sânge, mai stai 5 ani”, a declarat Vasile Zelca, președinte SNPPC pentru Evz.

Mai mult, și experții din domeniu consideră că România are nevoie de mai multe măsuri urgente pentru a gestiona problema consumului de droguri cum ar fi specializarea polițiștilor, achiziționarea de echipamente adecvate și înăsprirea legislației existente.

Ca de obicei, problema revine pe tapet când se întâmplă evenimente tragice. În urma accidentului de la Mamaia, provocat de un tânăr sub influența drogurilor, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarant că a creionat un plan care include extinderea perioadelor de suspendare a permisului pentru șoferii care au avut permisul retras din cauza consumului de droguri sau alcool. De asemenea, se are în vedere și confiscarea vehiculelor în care se găsesc substanțe interzise sau, atunci când rezultatul testării șoferului arată că a consumat droguri.

Propunerile formulate de ministrul Predoiu sunt considerate indispensabile, însă nu sunt suficiente. În Poliție este un deficit de personal semnificativ și, mai mult, lipsesc echipamentele necesare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *