Hotărâre de Guvern pentru vaccinarea populației și bolnavii de diabet

Sănătate| 01.09.2023| 178| 0| Petrache Ecaterina

Guvernul a mai aprobat, în ultima ședință, hotărârea prin care se stabilește cum vor fi decontate vaccinurile uzuale, dar și Planul național de prevenție a diabetului zaharat.

Din această lună a intra în vigoare o hotărâre de Guvern care reglementează regimul de decontare al vaccinurilor, deoarece se intră în sezonul rece iar medicii de familie încep să desfășoare campaniile de vaccinare. Hotărârea adoptată va permite compensarea cu 50 până la 100% a vaccinurilor.

„Compensarea vaccinurilor se introduce pe o nouă listă, sublista E se numește, cu DCI-uri – denumiri comune internaționale – corespunzătoare vaccinurilor. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%, iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale, iar din luna decembrie, deci de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinul hepatitic B, vaccinul rujeolă, rubeolă, oreon, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporție variabilă, în funcție de categoria care este recomandată de către Comitetul Național de Vaccinologie” a declarant Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Totodată se introduce Planului național de prevenție a diabetului zaharat și, de asemenea, între alte activități, se propune aprobarea condițiilor privind organizarea și funcționarea Registrului Național de Diabet și de Prediabet, prin hotărârea Guvernului României, și posibilitatea de utilizare a datelor înregistrate în acest registru de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *