Mafia imobiliară din Ploiești: Despre „influencerul” Cătălin Stavri și despre apartamentele ILEGALE vândute de mai multe ori

Investigații| 31.08.2023| 3337| 0| Gazarul

După cum ați aflat, din publicața Găzarul, dar și din presa locală și națională, două imobile ridicate ilegal în zona Hipodrom, au fost transformate din sedii de birouri în blocuri de apartamente, după ce s-au „falsificat mai multe înscrisuri, pe care le-ar fi utilizat, atât în faţa autorităţilor publice locale, pentru înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului, cât şi la notarul public, pentru vânzarea apartamentelor”, potrivit anchetatorilor care au efectuat percheziții la sediul dezvoltatorului imobiliar.

Intitulate pompos White Tower din Complexul Rezidențial de Locuințe City Gate, imobilele au fost ridicate de marele dezvoltator imobiliar PFA Lupu Mărioara Domnica. Deținătoarea PFA, împreună cu fiul ei, Lupu Mihai, au vândut mai multe apartamente și locuri de parcare din cele două imobile, au încasat banii, dar nu numai că nu au respectat termenele de finalizare, dar au lăsat cumpărătorii cu buza umflată, fără ca aceștia să intre în posesia lor. În „haita lupilor imobiliari” au fost atrași notari publici, avocați și chiar polițiști. Ba chiar și un jurnalist!

Redacția Găzarul a intrat în posesia unor acte de vânzare-cumpărare și mai multe documente din care reiese faptul că La Famiglia Lupu au vândut mai multe apartamente și locuri de parcare din cele două blocuri ridicate ilegal. Însă, proprietarii au ajuns la concluzia că au fost țepuiți! Pentru ca escrocheria, care a uimit cititorii și telespectatorii din întreaga țară, să fie „daună totală” pentru cumpărători, cei doi lupi imobiliari, au revândut apartamentele… vândute. Mai mult, sfidând cumpărătorii, apartamentele din cele două imobile sunt, încă, postate pe siteuri imobiliare la cumpărări sau închirieri, după cum puteți constata și din imaginile de mai jos:

Zeci de cumpărători au făcut plângeri către poliție și procuratură, iar ancheta trenează, curios de mult, deși faptele se văd și din tribuna Hipodromului! După cum știti, în luna martie a.c., un dezvoltator imobiliar din Prahova a intrat în atenția polițiștilor și procurorilor, pentru infracțiuni economice, după ce ar fi construit un bloc la marginea Ploieștiului, fără a respecta autorizația de construcție. Domnica Mărioara, o femeie de 74 de ani, dezvoltator imobiliar, ar fi construit cu acte false zeci de apartamente într-un bloc din Ploiești. Potrivit polițiștilor, dezvoltatorul nu ar fi respectat autorizația de construcție și ar fi falsificat o serie de documente pentru intabula și a vinde apartamentele ridicate ilegal. Prețul unei locuințe în acest bloc aflat la intrarea în Ploiești pornește de la 57.000 de euro, dar au ajuns și la 90.000 de euro.

Conform anchetatorilor, reprezentanții PFA imobiliar ar fi falsificat mai multe înscrisuri, pe care le-ar fi utilizat, atât în fața autorităților publice locale, pentru înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului, cât și la notarul public, pentru vânzarea apartamentelor. După cum puteți constata, deși zeci de cumpărători au plătit, unii chiar integral, prețul de achiziție, aceștia nu pot intra în posesia apartamentelor.

„Lupii imobiliari” legalizau, dacă se poate spune așa ceva, actele numai la notarul public Tudose Maria. În urma scandalului apărut în mass-media, notarul a făcut un pas înapoi. Lupu Mihai încă mai vindea apartamente, dar prefera cabinete notariale din localitățile limitrofe Ploieștiului, care nu erau informați de acest caz penal.

Notarii Tudose Maria și fiul ei, Tudose George, au preferat să intre într-un binemeritat concediu pentru a aplana scandalul. Domnica Mărioara, după ce a tot încasat cu fiul ei, a băgat PFA-ul în insolvență. Și, probabil, învățați de avocatul de familie, toate apartamentele nu se mai vând de la dezvoltator, ci de la noii proprietari.

„În fapt, reprezentanții unui operator economic, în perioada 2018 – 2022, ar fi construit un bloc de locuințe în municipiul Ploiești, fără a respecta prevederile autorizațiilor de construire și ar fi falsificat mai multe înscrisuri, pe care le-ar fi utilizat, atât în fața autorităților publice locale, pentru înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului, cât și la notarul public, pentru vânzărea apartamentelor”, potrivit IJP Prahova.

 

„Influencerul” Cătălin Stavri

Potrivit unui denunțător care a depus o plângere la DNA, multe apartamente au fost dăruite cu „titlu de mită”. Însă, apartamentele respective fuseseră deja vândute de familia Lupu. Printre beneficiarii cadourilor imobiliare s-ar afla și jurnalistul incomod Cătălin Stavri. Din ordonanța de la DNA, reiese că denunțătorul a precizat că Stavi a intrat în posesia a 4 apartamente. Unul dintre mulții păgubiți ne-a declarat că, de fapt, ar fi primit 6 apartamente pe care deja le-a vândut!

Nu ne-am mira, întrucât, în publicația pe care cu onor o conduce a fost publicat un anunț de vânzare, ba chiar cu o reducere de 15%. Superofertă! Între timp, anunțul a fost șters, așadar oferta a expirat!

Jurnalistul ar fi promis familiei Lupu că, prin relațiile și influența pe care o are la Primăria Ploiești, se va ocupa personal de toate aprobările privind intrarea în legalitate a blocului construit ilegal care, mai mult, s-a extins, tot ilegal, și pe spațiul verde aferent centurii de siguranță a Ploieștilor.

Nu putem omite faptul că, în anunul de coincidență 2018, adică atunci când familia Lupu deja încasa pe viitoarele apartamente, în urma unui conflict între Rafinăria Lukoil și dezvoltatorul care a izbucnit precum o conductă de apă, Cătălin Stavri „a ținut cu lupu”. Detalii AICI

În afara faptului că imobilului i s-a schimbat destinația, întreaga construcție are 270 de apartamente în documente, însă la Oficiul de Cadastru au fost înscrise 300, dar şi un regim de înălţime diferit, care nu corespunde PUZ-ului. Cei care au reclamat la cadastru situația au primit un răspuns sec: „E ordin de sus!” Cât de sus și cine a tras ițele acestei afaceri rămâne să aflăm…

Despre influența… influencerului Cătălin Stavri, ascultați AICI

Veronica Rădună, arhitectul șef al Ploieștiului, a precizat că autorizaţia iniţială a fost emisă pentru realizarea, în zona de sud a municipiului Ploieşti, a unui imobil de birouri cu regimul de înălţime P+8.

Ulterior, în 2020, a cerut modificarea autorizaţiei iniţiale, cu nivelul cotei de fundare şi cu modificarea înălţimii interioare a nivelelor.

„Nu au respectat autorizaţia pentru că etajul 8 nu a avut înălţimea de 3,40, fapt pe care l-am constatat pe teren. În plus, nici etajul tehnic nu avea înălţimea de 1,80, cum era prevăzut, ci ambele etaje aveau 2,50 m. De asemenea, etajul 9, care trebuia să fie tehnic, este compartimentat şi i s-a dat o utilitate, aici fiind realizate, cel mai probabil, 30 de apartamente, fiind vorba despre un bloc cu două scări”, a explicat arhitectul şef al Ploieştiului, după perchezițiile efectuate de către polițiști.

La vremea respectivă, presa locală relata faptul că unele documente pentru autorizații au dispărut subit de la Urbanism, desigur, cu numele și semnăturile aferente.

Sunt ploieșteni care au plătit avansult pentru apartamente, încă din 2008. Unuia dintre păgubiți, Mihai Lupu i-a declarat telefonic: „Cum am scăpat în 2008, o să scap și acum!” Pe ce „spate” se bazează aroganța familiei Lupu?

Un ploieștean a plătit 166.000 de euro pentru o… cheie!

Unul dintre păgubiți a cumpărat, în 2021, trei apartamente și două locuri de parcare în blocul White Tower din cartierul ploieștean Bariera București.

„Pe 19 ianuarie 2021 am încheiat la notariat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare pentru apartament și un loc de parcare pentru care am plătit suma de 46.500 de euro”, ne-a declarat cumpărătorul.

Dar, dezvoltatorul imobiliar deși se obliga să predea la cheie apartamentul viitorului proprietar până la data de 1 iunie 2021, termenul nu a fost respectat și, conform actului notarial, dezvoltatorul trebuia să plătească penalități de 0,01% din prețul încasat pentru fiecare zi de întârziere, până la finalizarea lucrărilor. Fiind de bună credință, cumpărătorul a mai achiziționat alte două apartamente și un loc de parcare, în același bloc, pentru care a plătit în total 90.000 de euro.

Pentru că nu a intrat în posesia apartamentelor, pe 23 august 2022, cumpărătorul și dezvoltatorul imobiliar Domnica Mărioara Lupu au semnat un act adițional de prelungire a contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în 2021 până la data de 1 iulie 2023, iar dezvoltatorul se obliga să plătească penalități de întârziere de 15.000 de euro. În cazul în care nici acest termen nu era respectat, atunci cumpărătorul trebuia să primească suma de 166.000 de euro. Însă, acesta s-a ales cu o cheie a unuia dintre apartamente, dar și acela era deja locuit.

„Am aflat că, la începutul lunii noiembrie 2022, dezvoltatorul a vândut apartamentul achizționat de mine la etajul 7, unui alt cumpărător. Și nu oricum, ci prin programul Prima Casă. Documentele au fost încheiate prin banca ING, iar contractul este garantat de Ministerul Finanțelor. Mi-am dat seama că, deși eu încheiasem la notariat promisiunea de vânzare-cumpărare, dezvoltatorul a prezentat băncii acte doveditoare că apartamentul este liber de sarcini întocmite de un alt notar decât cel la care făcusem eu tranzacția. Apoi am  aflat că, în ianuarie 202,3 a fost vândut și al doilea apartament al meu, cel de la etajul 1, unde am văzut deja puse perdele, fiindu-mi clar că e locuit deja.”

În ceea ce privește plata eșalonată a datoriei, Domnica Mărioara face o mișcare strategică, să nu pară rău platnică. Chiar de ziua cumpărătorului, îi trimite acestuia, prin poștaș, suma de 2500 de lei.

„Am refuzat să iau acești bani, întrucât, conform înțelegerii notariale care a expirat la 1 iulie, familia  Lupu îmi datorează 166.000 de euro. Sunt sigur că în situația mea mai sunt și alții și sper doar ca poliția și parchetul să-și facă datoria.”, spune păgubitul.

Mai mult, familia Lupu a depus la DNA o plângere penală pentru șantaj pe numele cumpărătorului și al avocatului său. „Șantajul” fiind că omul își voia banii, iar Mihai Lupu îl amenința că va depune plângere, că mama lui e în spital, bolnavă de cancer. Însă, era văzută că e bine-mersi, surprinsă de multe ori la magazine sau în trafic cu mașina.

7 dintr-o lovitură!

O altă familie păgubită de lupii imobiliari a făcut plângeri penale la Parchet și la Tribunal, după ce au semnat contracte de vânzare-cumpărare cu PFA Lupu Mărioara Domnica pentru 7 (șapte) apartamente și două locuri de parcare din imobilul situat în Ploiești, Bdul București, nr. 28K, iar dezvoltatorul nu și-a respectat promisiunile contractuale.

„Ni s-au restituit doar 60.000 de euro din sumele achitate, conform înțelegerii contractuale. Alți păgubiți, și sunt mulți, nu au primit nimic! Ne constituim parte civilă pentru următoarele sume: 119.000 de lei, conform actului adițional, suma de 85.484 de euro, aferentă unui alt act adițional, reprezentând diferența rămasă de restituit și suma de 285.000 de euro reprezentând daune materiale produse în dauna noastră, întrucât prețul de vânzare al apartamentelor în imobilul deținut de făptuitoare a crescut de la 330 euro/mp la 1100 euro/mp. Totodată, ne constituim parte civilă cu suma de 200.000 de euro, reprezentând daune morale pentru prejudiciul adus și pentru starea de nesiguranță și neliniște privind destinația sumelor de bani achitate conform contractelor”, a declarat cumpărătorul pentru ziarul Găzarul.

Potrivit acestuia, promitenta-vânzătoare nu a înțeles să-și îndeplinească obligațiile și, chiar mai mult de atât, a procedat în mod ascuns la înstrăinarea apartamentelor.

Unii nu s-au dus „după fentă”

O familie din București a cesionat contractul de vânzare-cumpărare unei ploieștence contra sumei de 48.000 de euro. Ori s-au prins de învârtelile imobiliare făcute de familia Lupu, ori aveau funcții importante pe la Capitală și au fost avertizați. Nu ar fi exclua ca exact PFA-ul imobiliar să fi intermediat cesiunea. Cert este că au fost inspirați!

O altă doamnă a verificat apartamentul de la etajul 8, sc B, care îi era atribuit, a descuiat ușa, totul era ok ca înainte, însă nici acum apartamentul nu era racordat la CE și gaze. Până aici, orecum mulțumită femeia, chiar dacă și în acest caz termenii de finalizare nu erau respectați. Dar, când merge la OCPI, ce să vezi? Apartamentul tocmai fusese vândut, la începutul acestei luni, la un birou notarial din Câmpina. Adică, nu la cabinetul Tudose, unde avea ea contractul parafat.

Păgubiții riscă să rămână și fără bani, și fără apartamente

Păgubiții au format un grup, hotărâți să meargă până în pânzele albe să-și găsească dreptatea. Ei consideră că numărul celor păcăliți e mai mare, iar unii dintre ei nu s-au alăturat demersului sperând că vor găsi o cale amiabilă cu familia Lupu. Însă, tandemul Lupu, mamă-fiu, nu mai răspund la telefoane, căci nu știu cum să-i mai ducă cu vorba, să-i mai amăgească. Unora le-a promis chiar și apartamente într-un viitor bloc. Cu alte cuvinte sau tot cu cuvintele astea, păgubiți ar mai aștepta încă o viitoare țeapă, peste vreo 3-4 ani.

Subtil, Domnica Marioara și-a băgat firma în insolvență, iar timpul ar putea trece în favoarea lor, dacă lichidatorii se vor mișca rapid. Avocatul familiei a spus multora că e doar un „conflict comercial”. Cu voia avocatului, sau nu, Mihai Lupu le-a spus multora că ei, devoltatorii imobiliari, nu mai au niciun apartament și că unul dintre cele două blocuri ar apaține unor persoane fizice.

Deocamdată, un număr de 17 apartamente cumpărate cu banii plătiți integral au fost vândute a doua oară altor persoane la prețul pieței actual. Mai mult, în câteva zeci de apartamente din blocul White Tower există multe nereguli. Spre exemplu, din cauza unui branșament necorespunzător la curent electric (este mult subdimensionat), există riscul real de a lua foc întreg blocul. Nu ar fi trebuit dat în exploatare blocul fără montarea unui post de transformare. Branșamentul de care se folosesc actualii locatari este cel de șantier (macaraua folosită la construirea blocului). Siguranțele de la ambele scări sar de zilnic când consumul energetic crește. Oricând, se poate întâmpla o tragedie.

„Trebuia rezolvate aceste probleme de mult timp, consider că suntem destule persoane de bun simț care am avut încredere în ceea ce a spus sau s-a transmis din partea dezvoltatorului. Sunt foarte multe probleme legat de apartamente, vândute de două ori și curentul electric. Sper să se rezolve și să scăpăm de el! Mie, personal, nu mi se mai răspunde din partea lor fiindcă am invocat legea care ne scutește de plată dacă nu suntem branșați, ceea ce consider că noi avem dreptate, chiar dacă avea dreptate și trebuia să plătim utilitățile, nu poți să întârzii cu ani branșarea la curent electric și să pui în răspunderea asociației și a locatarilor acest lucru, nu este nici legal, nici moral să faci așa ceva.. Dezvoltatorul greșește și sper să fie tras la răspundere de instituțiile statului care se ocupă de aceste situații.”, a declarat unul dintre proprietari.

Chiar și cei care locuiesc deja acolo sunt neliniștiți la gândul că vor avea litigii în instanță pe locuințele plătite.

Un loc de joacă unde se pot juca în voie un PFA cu Primăria Ploiești

Din largheța marelui dezvoltator imobiliar PFA Lupu Marioara Domnica a înflorit un parc de joacă ca să se dea în leagăn cu Primăria Ploiești. Sau, în timp, ambele entități să se rostogolească pe tobogan.

Și uite așa, „dezvoltatorul”, care a „obtinut” ilegal schimbarea autorizatiei din blocuri de birouri în blocuri de apartamente, face o donatie generoasă pentru emitent, în valoare de 206.473.97 lei!

Dintr-o joacă sau dintr-un joc de glezne și semnăturile aferente, emitentul autorizatiei ilegale, Primăria Ploiești, îi realizează „investitorului” și asfaltarea, pe bani publici, desigur, pe drumul de costișe ce duce la blocul transformat ilegal din birouri în apartamente.

Surse au declarat pentru redacția Găzarul că două consătene din Potigrafu s-au ocupat de documentația pentru autorizațiile aferente celor două blocuri. Una dintre ele este cu vechi state (de plată) la Urbanism. Însă, deocamdată, doar cealaltă a fost chemată la audieri de către procurori.

Potrivit unui document primit pe adresa redacției, unul dintre cele două imobile, City Gate, aparține, acum, firmei ROMANA MILEX RESIDENCE S.R.L. care are doi acționari. Și, uite așa, familia Lupu a ieșit pe ușa din spate a blocului. Spălându-se pe mâini, oarecum, și-au luat picioarele la spinare.

Vom reveni!

D.I.G.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *