Instalația GPL de la mașină, verificare și montaj. Lista centrelor avizate de RAR în Prahova

Social| 31.08.2023| 150| 0| Petrache Ecaterina

România alături de Turcia, Rusia, Coreea de Sud, Polonia, Ucraina și Italia cumulează jumătate din consumul global de gaz petrolier lichefiat din ultimii ani. În present sunt peste 27,8 milioane de vehicule alimentate cu GPL în uz în întreaga lume.

Autoturismele cu instalație suplimentară de alimentare cu gaz petrolier lichefiat au fost întotdeauna destul de populare, datorită costurilor de exploatare net inferioare celor cu alimentare clasică, bazată pe benzină sau motorină. Cresterea prețurilor la carburanți din ultimii ani a sporit interesul șoferilor români pentru aceste sisteme. Pentru a fi sigure, montarea lor trebuie făcută numai la ateliere autorizate RAR. Rezervoarele GPL pot fi folosite 10 ani, apoi trebuie schimbate tot în centre acreditate.

Vehiculele echipate cu GPL pot fi dotate cu acest sistem fie de către producătorul auto, încă de la fabricație, fie pot fi transformate din vehicule cu sistem de alimentare clasic într-un sistem dual, ulterior cumpărării, de către proprietar.

În cazul mașinilor echipate din fabrică cu această opțiune, procedurile legate de montaj, verificare și omologare a modificărilor tehnice sunt gestionate de producătorul auto și nu presupun nici un efort pentru posesor.

Însă, în cazul în care decizia de montare ulterioară a sistemului GPL aparține proprietarului, există câteva aspecte de care trebuie să ținem seama.

Instalațiile de gaz petrolier lichefiat sunt concepute astfel încât să poată fi folosite în siguranță, având caracteristici minim obligatorii, conform normelor europene în materie. Astfel, rezervorul trebuie să aibă pereții construiți din oțel suficient de gros pentru a face față unui impact, iar sistemul trebuie proiectat pentru a nu permite umplerea rezervorului în proporție mai mare de 80% din capacitatea sa maximă, permițând gazului să se dilate în cazul creșterii semnificative a temperaturii mediului înconjurător. De asemenea, întreaga instalație trebuie dotată cu senzori de siguranță, filtre, regulatoare de presiune și valve de oprire automată a alimentării în cazul unei defecțiuni.

În conformitate cu legislația în vigoare un rezervor destinat gazului petrolier lichefiat (GPL) poate fi folosit pe o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației, care este înscrisă pe eticheta sau pe sigiliul corespunzător, fie direct pe rezervor.

După expirarea acestei perioade, este necesară  înlocuirea acestuia. Operațiunea de înlocuire trebuie să fie realizată doar în centrele autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Centrele autorizate din Prahova unde se poate efectua montajul sau revizia  la sistemele GPL https://prog.rarom.ro/listepublice/ateliere_gpl.asp?judet=PH,.

După instalarea noului rezervor urmează prezentarea la o stație RAR pentru a înregistra detaliile de identificare ale noului rezervor în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), caz în care este nevoie și de un certificat de calitate și garanție eliberat de unitatea care a realizat înlocuirea.

Această complexitate tehnică este o garanție de siguranță în exploatare, motiv pentru care este imperativ să folosești doar ateliere autorizate pentru montarea sau reparațiile la astfel de instalații.

De asemenea, este important de știut că modificarea sistemelor de alimentare la vehiculele, care au fost omologate pentru circulația pe drumurile publice din România cu un anumit tip de carburant furnizat de producător, necesită reomologarea ulterioară a vehiculului după transformarea sa pentru a funcționa cu GPL. Acest proces implică înregistrarea obligatorie a modificărilor în CIV.

Important de știut este și faptul că autovehiculele dotate cu sisteme GPL nu au voie să intre în parcările subterane sau supraterane de tip închis.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *