Comisia Europeană sfâșie buzunarele românilor. Miniștrii nostri sunt în poziția ghiocelului

Actualitate| 30.08.2023| 191| 0| Petrache Ecaterina

Comisia Europeană vrea creșterea taxelor dar și eliminarea plafonării preţurilor din energie, de la 1 ianuarie. În aceste condiții facturile românilor vor exploda.

La  Bruxelles, au avut loc mai multe întâlniri între miniştrii României şi experţii Comisie Europene. Cea mai importantă discuție a fost cea axată pe reforma fiscală, mai exact pe acele două ordonanţe de urgenţă – pe creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor bugetare, potrivit Digi 24.

Creşterea veniturilor se va face, începând cu 1 octombrie, prin eliminarea unor facilităţi fiscale din construcţie, agricultură şi IT, prin creşterea unor taxe, prin introducerea unor noi taxe pe maşini şi case scumpe şi prin creşterea accizelor la tutun, alcool şi energie.

Reducerea cheltuielilor bugetare este prevăzut să se facă prin mai multe măsuri – reducerea numărului de secretari de stat, reducerea unor posturi vacante, reducerea unor funcţii de conducere. Partea cu reducerea posturilor vacante cu siguranță aduce venituri serioase. Păi dacă sunt vacante inseamnă că nu se cheltuiesc bani, logic ,nu? Deci praf în ochi.

În principal, impactul tuturor măsurilor, în 2024, va fi de aproximativ 39 de miliarde de lei. Cu toate acestea, necesarul pentru 2024 este în jur de 47 de miliarde de lei – aproximativ 15 miliarde de lei pentru pensiile de stat, odată cu noua reforma a pensiilor generale; peste 20 de miliarde de lei din reducerea deficitului bugetar; 10 miliarde de lei pentru costurile cu salariile, care vor creşte începând cu 1 ianuarie 2024.

Tocmai din această cauză, experţii Comisiei Europene nu au fost mulţumiţi, pentru că rămâne o gaură de aproximativ de 7 – 8 miliarde de lei. De aceea, în acest moment, există recomandarea ca, începând cu 1 ianuarie 2024, să fie eliminată plafonarea preţurilor la energie din România.

Comisia Europeană a cerut României noi măsuri care să aducă bani la buget. Cele mai multe vor intra în vigoare de la 1 octombrie, iar altele de la 1 ianuarie.

Dacă iniţial vorbeau în coaliţie că multe dintre ele vor intra în vigoare în ianuarie 2024, vedem că lucrurile s-au schimbat din cauza lipsei banilor de la bugetul de stat. Încercând să obţină mai multe fonduri, multe dintre măsuri vor intra, de fapt, în vigoare de la 1 octombrie 2023.

Multe dintre facilităţile fiscale din zona de IT, agricultură, construcţii vor fi eliminate. Vor creşte taxele pentru PFA-uri, pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă.

Toate aceste măsuri trebuie discutate în coaliție, în fața premierului şi, mai apoi, a spus Marcel Ciolacu, îşi va asuma direct răspunderea în Parlament. Practic, nu va mai exista nicio dezbatere, ci vor fi adoptate aşa cum vin de la Guvern, fără modificări.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *