S-a trezit Primăria Ploiești: dezinsecţie după confirmarea primului deces provocat de virusul West Nile

Opinii| 26.08.2023| 136| 1| Virgil Rădulescu

După ce conducerea Primăriei Ploieşti a fost persiflată de un ursuleț rătăcit, după ce edilul vedea și urși cu „blăniță albă la gât”, ca în copilăria-i de pluș, ba chiar și un mistreț prin urbe, deci nu inorog, nu pârș de deltă, nu râși cum vedeau autoritățile locale de râs de la Buzău, a apărut anofelul, ucigaș în serie. Grav este că a trebuit să moară un om pentru ca municipalitatea, oricum odihnită, să mai trecă și la munca bugetară.

Primăria a anunțat, vineri, că a intensificat activităţile de dezinsecţie pe domeniul administrativ al oraşului în contextul confirmării recente a primului deces cauzat de virusul West Nile.

„Având în vedere atenţionările privind apariţia cazurilor de neuroinfecţie cauzate de virusul West Nile, Primăria municipiului Ploieşti a intensificat activităţile de combatere a populaţiei de ţânţari vectori (NR: bla, bla, bla) pe teritoriul administrativ al municipiului Ploieşti, cum ar fi: zone verzi, grădini, scuaruri, instituţii publice, instituţii sanitare şi de învăţământ, cimitire, domeniul public al străzilor şi trotuarelor, aliniament stradal al căilor publice. Acţiunile de dezinsecţie s-au intensificat şi în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a ţânţarilor (zona parcurilor, lacurilor, colecţiilor stagnate de apă/ sau cu umiditate crescută, recipiente de colectare a apei pluviale, canale de ape pluviale precum şi cămine şi canale aferente reţelelor edilitare, în zone peridomestice – piscine în aer liber, jardiniere cu flori, containere cu apă sau de deşeuri etc. – inclusiv depozite de anvelope)”, se arată într-un comunicat de presă al municipalităţii.

Și, dacă vreți să dormiți liniștiți, activităţile se realizează cu ajutorul unor utilaje de mare putere, montate pe autovehicule cu randament ridicat, care pulverizează concomitent ceaţă caldă şi rece.

Municipalitatea derulează un program de execuţie DDD (dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie) pentru patru tratamente, primul fiind deja efectuat în data de 23 august. Restul tratamentelor vor fi efectuate în baza unui program prestabilit, până la data de 31 august, precizează sursa citată, dacă mai vreți o liniște.

Din păcate, un bărbat, în vârstă de 82 de ani, infectat cu virusul West Nile, a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Deocamdată, nu știm câte cazuri sunt la secția Infecțioase („Movila”) a Spitalului Județean.

Virusul West Nile nu vine de pe mizeriile de pe râurile Dâmbu sau Teleajen, dar poate fi un focar. Ca și ciorile care inundă bătrânul Bulevard cu găinaiții care au redecorat băncile din zona rondului 2 până la Gara de Sud. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai si alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Peste 110 specii de păsari pot fi infectate cu virusul West Nile!!! 

Pe Bulevard, ciorile sunt deja ca acasă, de mulți ani, Nu s-au găsit soluții pentru eradicarea fenomenului, preavechiul primar Calotă, pe numele lui de băiat, a pus niște trâmbițe cu speranța că le va speria, Personal, cred că le exicita, ba chiar le ademenea, întrucât s-au înmulțit.

Pe vremuri ceaușiste, vânătorii primeau cartușe în plus pentru eradicarea „dăunătorilor”, dar numai în schimbul unor picioare pereche (același număr la sandale) sau blană de maidanez. Dacă nu, plăteai!

Sunt un iubitor de tot ceea ce a fost creat în lumea asta, consider că totul are un scop, iubesc animalele, păsările și chiar pe dușmanii mei. Fiecare are un rol pe lumea asta! Dar, când omul își face rău cu propria-i lăbuță, uitată într-un colț pe etajeră, în baie, sau prin laboratoare, eeee, e  altă poveste!

În fine, virusul ăsta care poate fi purtat de tânțari „folcloric” poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmite, în general, prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul  a fost descoperit în Uganda pentru prima oară, dar este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

Tânțarii se infectează și poartă virusul, după ce au mușcat păsari infectate.

Majoritatea infecțiilor cu virusul West Nile apar pe durata anotimpului cald, atunci când țânțarii sunt activi. Perioada de incubație-perioada dintre momentul în care ești mușcat de un țânțar infectat și apariția semnelor și simptomelor bolii poate varia de la patru la zece zile.

Cum nu sunt doctor, nici primar, vă sfătuiesc să trageți plasa la geam, Și ei vă trag plasă!

Știu o boabă, două, chiar trei din engleză, dar nici profesor de engleză nu sunt, așa că luați meditații din planșa de mai jos:

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

One Response to S-a trezit Primăria Ploiești: dezinsecţie după confirmarea primului deces provocat de virusul West Nile

  1. grigorescu spune:

    Care deâzinsectie , ca in MITICA APOSTOL trece camioneta ca vantul fara sa imprastie solutie stanga-dreapta si probabil cu APA CIOARA ca am iesit din curte dupa ce a trecut si ma facut sita tantarii , Eu daca dau cu sprei de insecte CHILTOX moare imediat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *