Cu câteva zile înainte de a intra în vigoare, Ministerul Educației schimbă Legea învățământului superior

Educație| 25.08.2023| 445| 0| Petrache Ecaterina

La mai puțin de două luni după promulgare și cu câteva zile înainte să intre în vigoare, Ministerul Educației schimbă Legea învățământului superior, prin ordonanță de urgență. Sunt vizate 3 modificări, inclusiv problema echivalării diplomelor de studii de lungă durată.

Ministerul Educației a pus, vineri, în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență ce vizează modificarea Legii Învățământului Superior. Proiectul de ordonanță de urgență vizează problema echivalării diplomelor de studii de lungă durată din sistemul vechi în diplome de master, dar și alte aspect care îi vizează pe studenții de la universități private și pe cei care urmează studii cu taxă.

Numeroase persoane care au urmat studii superioare de lungă durată anterior introducerii sistemului Bologna ar putea fi afectate de o schimbare în formularea legislativă ce a permis, până acum, echivalarea studiilor lor în studii de master, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Situația a fost discutată de autorități și a fost creionată în proiectul ordonanță de urgență.

Atfel, proiectul de OUG pus în consultare de Ministerul Educației prevede modificarea art. 57 alin (2), așa încât să aibă următorul cuprins:

“(2) Diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.”

Este o revenire la textul Legii Educației Naționale 1/2011.

Ce spune Legea Învățământului Superior 199/2023, în adoptată de Parlament în mai și promulgată de Președinte cu mai puțin de două luni în urmă:

“Art. 157 (2) Diploma de licență a absolvenților unor programe de studii de 5 sau 6 ani din cadrul învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, este echivalentă cu diploma de studii universitare de masterat.”

Ordonanța urmărește și modificarea Codului Administrativ, astfel încât să se țină cont de prevederile privind echivalarea, prevăzute la Art. 57 (2) din noua Lege a Învățământului Superior:

“1. La art. 394 alin. (4) litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: „c) să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023.”

  1. La art. 465 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere, candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023.”
  2. La art. 483 alin. (2) litera d) se modifică și va avea următorul cuprins: „d) să fie absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023.”
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *