3 români infectați cu virusul West Nile au decedat, intre aceștia și un ploieștean

Sănătate| 25.08.2023| 152| 0| Petrache Ecaterina

Numărul cazurilor de infectare cu virusul West Nile a ajuns la 21 la nivel național, de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni, 6 iunie și până pe 24 august, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova.
Cazurile de infecţie cu virus West Nile au fost confirmate în municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea.

Virusul West Nile se transmite în special prin înțepăturile de țânțari infectați și poate cauza o boală neurologică fatală. Cele mai multe  dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. În cazul în care aveți simptome gen febră, dureri de cap intense, dureri musculare, vărsături sau erupţii cutanate mergeți imediat la medic.

În cazurile severe, care afectează în special persoanele cu vârsta de peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.by

Din păcate nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Din acest motiv, singura modalitate de a preveni infecția este să ținem seama de  factorii de risc și să luăm măsurile necesare pentru a reduce expunerea la virus. Asta în contextual în care, în această perioadă, România se confruntă cu o invazie de țânțari. Specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele:
să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *