Epilepsia. Cum să trăiești cu epilepsie, cum ajuți o peroană în criză epileptică?

Sănătate| 24.08.2023| 122| 0| Petrache Ecaterina

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central, deci neurologică, în care activitatea creierului devine anormală, provocând convulsii sau perioade de comportament neobișnuit și, uneori, pierderea cunoștinței. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în jur de 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial. Din păcate, 70% dintre bolnavi nu primesc tratamentul de care au nevoie pentru că nu-și permit. Deși viața cu epilepsie poate părea o adevărată provocare, adevărul este că medicamentele eliberate pe bază de rețetă medicală tind să funcționeze foarte bine în majoritatea cazurilor.

Cum este să trăiești cu epilepsie?

După cum indică Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), medicamentele funcționează la doi din trei pacienți și, în unele cazuri, se poate recurge la intervenții chirurgicale și la alte abordări. Portalul Living with Epilepsy al Spitalului Clinic din Barcelona și multe alte surse oferă anumite sfaturi care pot îmbunătăți viața de zi cu zi a pacienților. Iată câteva

 1. Fă sport
  Sportul este esențial pentru toți oamenii, deoarece promovează bunăstarea fizică, emoțională și fiziologică. Mai multe studii sugerează faptul că sportul poate reduce descărcările epileptiforme, ceea ceajută la gestionarea mai bună a episoadelor de convulsie. Activitatea fizică poate reduce riscul de convulsii epileptice, motiv pentru care experții recomandă mișcarea în mod regulat.
 1. Du o viață socială, dar ai grijă

Organizațiile care monitorizează epilepsia recomandă viața social dar, trebuie să ai grijă la anumiți factori:

 • Experții nu recomandă ieșirile noaptea. Fii foarte atent la luminile stroboscopice și la zgomotul puternic din anumite localuri.
 • Limitează consumul de alcool și tutun.Primul este legat de crize. Deși tutunul nu a fost încă asociat cu epilepsia, experții recomandă eliminarea acestuia din motive evidente.
 • Dormi suficient. S-a demonstrat faptul că lipsa și tulburările de somn ar putea declanșa crize epileptice.
 1. Condusul

Această problemă este controversată, deoarece anumite surse susțin că persoanele cu crize epileptice ținute sub control prezintă un risc scăzut de a provoca accidente, în timp ce alte studii pun în evidență un risc iminent.

În țări precum Spania, este interzis ca o persoană epileptică să conducă dacă a avut o criză în ultimul an, pentru siguranța sa și tuturor celor din jur.

Cum să eviți o criză dacă ai epilepsie

Există o serie de măsuri pentru a evita apariția convulsiilor la pacienții cu epilepsie. Unele dintre ele sunt:

 • Nu rata nicio doză de medicamenteși discută cu medicul de familie sau specialist dacă te simți ciudat sau ai întrebări.
 • Dormi bine.Site-uri precum com, afirmă faptul că a nu dormi suficient poate favoriza apariția convulsiilor. Încearcă să dormi șapte până la zece ore pe zi.
 • Limitează consumul de băuturi alcoolice.Alcoolul excită neuronii creierului, perturbă tiparele normale de somn și poate interacționa cu medicamentele pentru epilepsie. Acesta este terenul de reproducere perfect pentru apariția unei noi crize.
 • Nu consuma droguri. Substanțele excitante pot favoriza apariția convulsiilor epileptice.
 • Evită să duci o viață exagerat de stresantă.

Cum să ajuți o persoană în timpul unei crize epileptice

Cum să acționăm în cazul unei crize epileptice. Iată ce trebuie să faci:

 • Atunci când apare o criză, principalul obiectiv este protejarea persoanei de accidentări. Prin urmare, trebuie să așezi persoana care suferă pe pământ într-o zonă sigură.
 • După aceasta, protejează capul persoanei afectate.
 • Desfă îmbrăcămintea strâmtă, în special din jurul gâtului.
 • Întoarce persoana pe o parte. Dacă apar vărsături, voma nu va fi inhalată în plămâni.
 • Stai cu persoana în cauză până când își revine sau până când ajunge la fața locului personalul medical. Între timp, monitorizează cât mai mult posibil semnele vitale (pulsul și rata respirației).

Ceea ce nu ar trebui să faci este să imobilizezi persoana, să-i pui un obiect în gură astfel încât să nu-și muște limba sau să efectuezi tehnici de resuscitare. Stai calm, poziționează pacientul corect și monitorizează-l până la sosirea ambulanței.

Convulsiile epileptice necesită ca oricine este în apropiere să rămână calm pentru a controla atacul, a întoarce pacientul pe o parte și a evita accidentarea.

Epilepsia este o patologie care impune pacienților modificări în viața de zi cu zi. Urmând toate sfaturile și tratamentul adecvat, o persoană epileptică poate duce o viață aproape normală, fără probleme grave.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *