Cardul european de sănătate, beneficii și particularități

Sănătate| 22.08.2023| 107| 0| Petrache Ecaterina

Cardul European de sănătate este o asigurare absolut necesară pentru cei care călătoresc în alte state. Posesorul documentului are dreptul la asistență medicală pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și nu numai, dar există și particularități.

Avantajele cardului european de sănătate pentru românii care călătoresc în străinătate rezidă din serviciile medicale la care au dreptul. Cardul european de sănătate poate fi folosit în statele Uniunii Europene, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.

Documentul poate fi utilizat de românii asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în străinătate, pe perioada șederii temporare într-unul dintre statele menționate, dar nu mai mult de șase luni, indifferent de motivul deplasării.

Cardul nu poate fi utilizat pentru tratamente sau intervenții chirurgicale ce nu se pot efectua în țară. Într-o astfel de situație există o altă procedură.

Conform reglementărilor în vigoare, cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani.

Potrivit Legii nr. 95/2006, cardul poate fi folosit pentru a obține tratamentul medical necesar în cazul unei probleme apărute pe perioada deplasării. Cardul european nu acoperă și costurile tratamentului atunci când scopul deplasării este tocmai obținerea acestui tratament. De asemenea, nu garantează obținerea de servicii medicale gratuite, așa cum se întâmplă în cazul asigurărilor de călătorie.

Serviciile medicale  sunt acordate în funcție de legislația din domeniul sănătății a fiecărui stat. Astfel, este posibil ca anumite proceduri sau servicii medicale să implice o plată în alte țări, chiar dacă sunt gratuite în România

Asiguratul trebuie să fie la zi cu plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Teoretic, cardul poate fi obținut în doar șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul unic național care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor.

În cazul în care eliberarea cardului european nu este posibilă în termenul de șapte zile, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu. Acesta înlocuiește cardul de sănătate european.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *