Camerele audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă dacă părinții nu sunt de acord

Educație| 22.08.2023| 291| 0| Petrache Ecaterina

Camerele de supraveghere audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă unde cei mai mulți părinți nu sunt de acord, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar. Gestionarea imaginilor este clar reglementată.

După ce au fost consultați profesorii, părinții sau elevii majori, o școală poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.

Articolul 66 – „(1) În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.

(2) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari.”

Dacă cei mai mulți părinți nu sunt de acord cu instalarea de camere de supraveghere audio video, atunci acestea nu vor fi instalate în sălile de clasă. Legea nu pricizează clar ponderea, jumătate plus unul sau 90%, spre exemplu.

Această prevederea este clar că nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități, conform Legii învățământului preuniversitar.

De asemenea, noua lege prevede ca școlile să angajeze personal autorizat pentru organizarea și funcționarea sistemului audio-video. Conform art. 66 (6), „unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video:

  • a)asigură funcționarea corespunzătoare și continuă a sistemelor de supraveghere audio-video pe toată durata desfășurării activităților cu beneficiarii primari;
  • b)asigură angajarea personalului autorizat în ceea ce privește modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio-video;
  • c)asigură păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează.”

Ce obligații au școlile

Școlile au obligația de a permite accesul la înregistrări părinților, directorului unității de învățământ, reprezentanților direcțiilor județene de învățământ preuniversitar (actualele inspectorate școlare), reprezentanților Ministerului Educației, psihologului/consilierului școlar și personalului medical.

Pentru a a avea acces la înregistrările audio-video, persoanele de mai sus trebuie să facă o cerere scrisă, justificată, adresată directorului unității de învățământ. Pe lângă justificare, cererea trebuie să cuprindă și perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor pe care le solicită.

În maxim doua zile, de la momentul înregistrării cererii, solicitarea trebuie onorată.  Legea precizează foarte clar faptul că înregistrările audio-video nu pot fi făcute publice.

(12) Persoanele care intră în posesia înregistrărilor audio-video din incinta sau din sălile de clasă nu pot publica aceste materiale și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, părinților, tutorilor legali sau personalului angajat în unitățile de învățământ.

(13) Încălcarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal se sancționează conform legii.

Cele două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, intră în vigoare pe 2 septembrie 2023.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *