Vitamina care scade colesterolul

Sănătate| 21.08.2023| 550| 0| Petrache Ecaterina

Valoarea ridicată a colesterolului îngrijorează  pacienții. Pentru mulți medicația este soluția ,dar nu este singura.

Nivelul ridicat de colesterol înfundă arterele prin plăcile de aterom şi, în timp, pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Medicii atrag atenţia că o cantitate în exces de lipide oxidate contribuie la dezvoltarea aterosclerozei. Sedentarismul, anumite afecțiuni cum sunt obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 2, dar și ereditatea, stresul și înaintarea în vârstă pot influența nivelul colesterolului.

Vitamina E este cel mai puternic antioxidant care neutralizează radicalii liberi din sânge, reducând probabilitatea de a dezvolta ateroscleroză și cancer. Este important de reținut că această vitamină nu se formează în corpul uman și, prin urmare, trebuie furnizată în alimente în cantități suficiente. Activitatea antioxidantă a vitaminei E crește atunci când interacționează cu oligoelementul seleniu.

Alimente care elimină grăsimile din sânge

Conținutul maxim de vitamina E este în germeni de grâu dar o găsim și în nuci si semințe, neapărat proaspete, soia, floarea soarelui, ulei vegetal de porumb, salata verde, cătina. În unele cazuri, de exemplu, pentru a preveni bolile coronariene cu niveluri crescute de colesterol din sânge la vârstnici, medicii prescriu un aport suplimentar de vitamina E sub formă de preparat de farmacie coroborat cu o dietă sănătoasă. Există preparate speciale cu această vitamină care pot elimina o cantitate mare de colesterol rău. Pentru a evita inflamarea țesutului muscular și dezvoltarea patologiilor hepatice, aceasta trebuie luată numai sub supraveghere medical, Fibrele sunt utile ca agent eficient de scădere a colesterolului. Medicii recomandă o doză de aproximativ treizeci de grame pe zi, pentru a spori efectul terapiei medicamentoase tradiționale pentru orice boală.

Administrarea de vitamină care scade colesterolul alături de un stil de viață activ, drumețiile, exercițiile complexe și sportul reprezintă o bază de încredere pentru îmbunătățirea sănătății în general și reducerea colesterolului „rău” în special.

Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).

  • HDL colesterol: valori normale: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • LDL colesterol: valori normale: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl. Medicul vă va recomanda un obiectiv de LDL colesterol în funcţie de factorii dumneavoastră de risc;
  • Trigliceridele: valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl;
  • Colesterol total – valori normale: < 200 mg/dl, valorile la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *