Ministerul Sănătății a incheiat deja încheiate contracte pentru toate vaccinurile. Consultarea populației este praf în ochi

Sănătate| 18.08.2023| 84| 0| Petrache Ecaterina

”Strategia națională de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030” aflată în dezbatere publică și pentru care ieri au ieșit în stradă câteva sute de persoane, în București, pare să fie praf în ochii românilor. Cărțile sunt deja făcute. O confirmă faptul că, deși hotărârea nu este aprobată, deja Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila ne anunță că a semnat contractele pentru vaccin.

„Sunt încheiate contracte pentru toate vaccinurile, inclusiv pentru HPV, există peste 80.000 de doze care se găsesc la medicii de familie. Modul în care vom trata în perioada următoare vaccinarea merge pe două axe. Una este legată de adolescenţi şi adulţi, care vor avea acces la vaccinuri care sunt compensate în grade variabile, în funcţie de categoria din care fac parte. De exemplu, o persoană cu boli cronice poate avea o compensare integrală pentru vaccinul gripal, o femeie care este la vârsta 18-40 de ani, va avea o compensare parţială pentru vaccinul HPV, adolescenţii, fete sau băieţi, gratuitate până la 18 ani, adică compensare integrală”, a subliniat ministrul.

Celelalte vaccinuri achiziţionate de Ministerul Sănătăţii se distribuie, în premieră, direct la medicii de familie, nu prin intermediul DSP-urilor; pentru că, spune el, apar sincope în aprovizionarea cu vaccinuri deoarece legislaţia de achiziţie este greu de respectat. Potrivit lui Rafila soluţia ar fi o adaptare a legislaţiei privind achiziţiile publice pentru vaccinuri:

”Nu aş trece la etapa compensării vaccinurilor pentru populaţia pediatrică pentru că sunt riscuri mari de scădere a acoperirii vaccinale. Prefer să o facem controlat, prin intermediul medicilor de familie.”, a declarat Alexandru Rafila.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *