Atenție cu fumatul în mașină!

Actualitate| 16.08.2023| 104| 0| Petrache Ecaterina

Regulile privind fumatul diferă de la o țară la alta. În patru țări europene nu se fumează nici în mașina personală.

Cei care călătoresc in țări din Europa este bine să știe dacă pot fuma chiar și în mașina personală. Reglementările în materie de fumat stau diferit în țările europene. Există trei practici principale în reglementarea fumatului în mașini: țările nu aplică nicio interdicție, aplică o interdicție parțială sau interdicție completă. Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând de anul trecut, potrivit Smoke Free Partnership. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. Este complet interzis și în Turcia, dar este țară candidată.

Aceasta înseamnă că interzicerea totală a fumatului în mașini este în vigoare doar în patru din cele 39 de țări europene. În 13 țări nu există nicio interdicție.

Interzicerea parțială a fumatului în mașini a devenit mai populară în ultimul deceniu. Unsprezece țări UE au impus interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașini în care sunt copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este, de asemenea, parțial interzis în Marea Britanie.

Germania intenționează să interzică fumatul în mașinile în care sunt copii și femei însărcinate.

Interdicțiile parțiale sunt în mare parte interdicții care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru.

Doar în Irlanda o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate.

Țările fără interdicții sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția și Ucraina.

În România, o ordonanță de urgență adoptată recent prevede ca produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule) şi produsele din tutun încălzit vor fi obligatoriu etichetate cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate (text şi fotografie). De asemenea, un alt proiect legislativ prevede interzicerea fumatului în mașinile personale în prezența copiilor, dar și în zonele din apropierea școlilor, spitalelor, stațiilor de autobuz, parcurilor și terenurilor de sport.

Fumatul este responsabil de 8,7 milioane de decese pe an la nivel mondial și de aproximativ 700.000 de decese pe an în Uniunea Europeană. Aproximativ 18,4% din populația UE în vârstă de 15 ani și peste au declarat că erau fumători zilnici în 2019, dar ratele variază în cadrul blocului comunitar de la 28,7% în Bulgaria la 6,4% în Suedia, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *