Persoanele neasigurate vor beneficia de analize gratuite pentru depistarea cancerului

Sănătate| 11.08.2023| 88| 0| Petrache Ecaterina

Persoanele neasigurate în sistemul național de asigurări de sănătate vor putea beneficia de analize gratuite în vederea depistării cancerului. Această prevedere a fost adoptată în această săptămână de catre Guvern și modifică Legea sănătății și reglementările privind măsurile de prevenire şi combaterea cancerului.

Asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea stabilirii diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se face din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

De asemenea, hotărârea aprobă modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Este vorba despre elaborarea a 10 acte normative la nivel de ordin de ministru, referitoare, spre exemplu, la setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer, ghidul de intervenție integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistența medicală primară, etc.
Hotărârea face parte din pachetul legislativ aprobat recent de Guvern privind controlul și combaterea afecțiunilor oncologice.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *