Ministerul Educației atrage atenția că măsurile fiscale propuse afectează funcționarea sistemului de învățământ, asigurarea dreptului la educație și drepturile personalului didactic

Educație| 09.08.2023| 91| 0| Virgil Rădulescu

Ministerul Educației reacționează la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bigetar. Într-un răspuns pentru Digi24, instituția arată că a trimis luni, pe 7 august, un punct de vedere la Ministerul Finanțelor, în care „a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“.

Conform sursei citate, „prevederile pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal“.

Ministerul Educației susține că „va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat“.

„Ministerul Educației a luat act de proiectul de Ordonanță de Urgență Măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ministerul Educației a transmis, în data de 7 august 2023, un punct de vedere către Ministerul Finanțelor în care a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior.

De asemenea, s-a mai atras atenția și asupra faptului că prevederile pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal.

Subliniem faptul că Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de Președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat“.

Reamintim că Guvernul Ciolacu a anunțat un proiect de OUG pentru măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice, stârnind controverse în zona bugetară și în cea privată, precum și în rândurile societății civile.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *