Finanţare de 1,2 miliarde de euro prin PNRR pentru sistemul de management al deşeurilor din România

Politică| 09.08.2023| 92| 0| Virgil Rădulescu

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că va fi disponibilă o finanţare de 1,2 miliarde de euro prin PNRR pentru sistemul de management al deşeurilor din România, pe lângă programele deja existente susţinute cu fonduri europene.
„Mare parte a banilor de care România beneficiază au venit fie prin Programul Operaţional Mediu, fie prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, program care se va termina la 31 decembrie anul acesta (…). Ne aşteaptă un nou program operaţional, se numeşte Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, asta dacă ne referim strict la banii europeni. În ceea ce priveşte sursa de finanţare legată de PNRR, investim în sistemul de management al deşeurilor din România peste 1,2 miliarde de euro. Vorbim aici de centre de colectare cu aport voluntar (…), dar discutăm şi despre sute de milioane de euro investiţi în insule digitale de colectare a deşeurilor”, a declarat ministrul Mediului miercuri, în timpul unei vizite în judeţul Prahova.

El a explicat că insulele digitale vor permite o urmărire mult mai exactă a traseului deşeurilor reciclabile.
„Sunt nişte sisteme inteligente, digitalizate, prin care cetăţeanul nu doar că va colecta selectiv gunoiul, dar fiecare cetăţean va fi identificat în baza unei cartele de acces şi atunci când va depozita cantităţi mai mari sau mai mici de reciclabil, va putea să existe o trasabilitate a acelor deşeuri şi identificarea până la nivel de persoană fizică a beneficiarului”, a precizat oficialul.
Mircea Fechet a fost prezent, miercuri, la Conferinţa regională „Reciclăm în România”, desfăşurată la Ploieşti.
„Împreună cu colegii mei am participat la Conferinţa ‘Reciclăm în România’, în cadrul unui program amplu de conştientizare pe care Ministerul Mediului îl desfăşoară în această perioadă, un program în valoare de 10 milioane de lei finanţat prin Fondul de mediu, prin care încercăm să ne adresăm şi acestei componente de informare, de conştientizare, pentru că mare parte dintre români (…) consideră că o mai bună informare ar ajuta şi modul în care ei colectează selectiv deşeurile”, a menţionat ministrul Mediului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *