Șoferii sunt buni de plată!

Actualitate| 08.08.2023| 85| 0| Petrache Ecaterina

Șoferii vor fi obligați să plătească intervențiile autorităților, dacă circulă pe drumuri închise temporar și au nevoie de asistență.

Guvernul propune modificarea legislației pentru a putea să sancționeze șoferii care încalcă restricțiile de circulație pe drumurile închise temporar din cauza acumulărilor de zăpadă, a arborilor căzuți sau a transporturilor agabaritice. Aceștia vor fi obligați să suporte cheltuielile pentru intervențiile cauzate de nerespectarea restricțiilor rutiere. De asemenea, contravenienții vor plăti și pagubele produse în caz de accident.

Executivul vizează modificarea legislației referitoare la regimul drumurilor (OG 43/1997) pentru a descuraja șoferii care ignoră restricțiile de trafic pe drumurile închise temporar. Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică va modifica prevederile referitoare la responsabilitatea celor care vor intra cu autoturismele pe drumurile pe care autoritățile restricționează circulația, în situații cum ar fi căderile de zăpadă, surpări, căderi de arbori sau în cazul în care pe respectivele drumuri circulă utilaje agabaritice.

În nota de fundamentare a ordonanței se arată că „se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente. Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național.”

Documentul face referire și la intenția de a limita situațiile în care viața echipajelor de intervenție este pusă în pericol, în cadrul operațiunilor desfășurate, ca urmare a faptului că unii șoferi au ales să nu țină cont de interdicțiile de circulație pe anumite sectoare de drum.

Conducătorii auto care intră pe drumuri restricționate și provoacă accidente soldate cu pagube materiale vor fi nevoiți (ei sau asiguratorul lor) să achite contravaloarea devizului acestora, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal aferent.

Șoferii vor avea aceeași responsabilitate inclusiv dacă vor cauza un accident pe un drum înzăpezit, pe care au circulat fără să fi respectat obligația de a dota mașina cu anvelope de iarnă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *