Remediile naturale care calmează arsurile de la stomac

Sănătate| 07.08.2023| 108| 0| Petrache Ecaterina

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se manifestă prin refularea alimentelor ingerate și prin urcarea sucurilor gastrice către esofag. Remediile naturale care calmează arsurile de la stomac.

Statisticile arată că prevalența globală a bolii de reflux gastroesofagian este de 14%. În general, refluxul gastroesofagian este tratat acasă, cu inhibitori de pompă de protoni și medicamente antiacide, dar și prin urmarea unui regim alimentar adecvat.

Medicii recomandă tratament medicamentos pentru ameliorarea și prevenirea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, precum și adoptarea unui regim alimentar care exclude alimentele care pot cauza reflux gastroesofagian,  alimentele picante, alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, precum și sucurile carbogazoase sau alcoolul.

Există, însă, și o serie de remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian care pot combate, dar și preveni, simptomele specifice bolii. Aceste remedii pot să calmeze arsurile, combat senzația de greață și stimulează digestia. Este bine de avut în vedere că nu toate aceste remedii pot să funcționeze la toți pacienții, de aceea, dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian, e important să afli ce anume te ajută pe tine și ce nu.

Iată câteva soluții naturale pentru a ține sub control refluxul gastric:

Bicarbonatul de sodiu

Având un pH ridicat, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului. Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și bea amestecul obținut la scurt timp după masă. Bicarbonatul va reduce aciditatea stomacului, calmând astfel arsurile și împiedicând sucurile gastrice să urce înspre esofag.

Alimentele fermentate

Aici, părerile sunt împărțite. Unii pacienți spun că murăturile le cresc simptomele bolii de reflux gastriesofagian, în timp ce alții raportează că murăturile (cele în saramură, nu cele în oțet) le sunt de ajutor în combaterea acestui reflux gastroesofagian. Așadar, vezi ce se întâmplă în cazul tău, dacă murăturile pot fi sau nu remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian.

Ceaiul de mușețel

Un alt remediu care se poate dovedi eficient pentru combaterea acidității la stomac este și ceaiul de mușețel. Acesta poate fi consumat după masa de seară, pentru estomparea simptomelor refluxului gastric. Și în acest caz, sunt persoane care spun că, dimpotrivă, ceaiul de mușețel le agravează arsurile în loc să le calmeze. Fierbe 250 ml de apă și, când clocotește, oprește focul și pune o linguriță de flori de mușețel, apoi acoperă vasul. Lasă-l 15 minute, strecoară și bea ceaiul.

Semințele de fenicul

Feniculul este renumit pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății digestive. Aceste semințe conțin ingrediente active care relaxează musculatura stomacului, reducând astfel riscul de refluare a alimentelor ingerate. Prepară un ceai din semințe de fenicul și consumă-l după fiecare masă. Acesta stimulează și digestia și combate totodată balonarea. Pune o lingură de semințe de fenicul în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul pentru 10 minute, după care strecori ceaiul și îl bei cald.

Ghimbirul

Pe lista cu remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian se numără și ghimbirul. În medicina tradițională chinezească, ghimbirul se folosește din vechime pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Prepară câte un ceai de ghimbir și consumă-l de fiecare dacă când ai arsuri ori senzație de greață după mesele copioase. Pune la fiert 300 ml de apă, când clocotește, adaugă 2 cm de ghimbir proaspăt sau o linguriță de ghimbir pudră și o felie de lămâie și lasă să fiarbă la foc mic 5 minute. Oprește focul, strecoară ceaiul și bea-l cald.

Aloe Vera

Consumul sucului de aloe vera poate ajuta la calmarea mucoasei esofagiene și la reducerea inflamației. Pune o o cantitate mică de suc de aloe vera (îl găsești în magazinele de produse naturiste sau farmacii) în apă și bea înainte de mesele principale sau atunci când ai simptome de reflux gastric. Sau, poți lua câte o linguriță de gel de aloe vera și îl mesteci bine înainte de a-l înghiți atunci când ai simptome.

Muștarul

Mai mult că sigur nu te-ai gândit vreodată să mănânci o linguriță de muștar atunci când ai arsuri la stomac. Ei bine, muștarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate al stomacului, deci îl poți încerca.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *