Atenție la alunițe!

Sănătate| 07.08.2023| 130| 0| Petrache Ecaterina

Alunițele sunt formate din conglomerate de celule pigmentare numite melanocite, cu caractere benigne.

Alunițele pot varia în dimensiune, culoare și formă. Ele pot fi prezente de la naștere (alunițe congenitale) sau pot apărea ulterior în timpul vieții (alunițe dobândite).

Aluniţele apar cel mai adesea în zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifică producţia de melanină.

În termeni medicali se numesc nervi melanocitari si apariția lor este determinată genetic dar uneori “developeaza” pe piele sub influența ultravioletelor naturale sau artificiale.

Tot expunerea la lumină poate produce o modificare a structurii intime si virarea spre o alunița activă sau chiar melanom, tumoră malignă a pielii.

Cum deosebești alunițele sănătoase de cele periculoase?

O aluniță ”cuminte” are culoare uniformă, dimensiune pană în 5 mm, e simetrică, a debutat în copilărie, tinerețe și e complet asimptomatică.

O aluniță activă are culoare neomogenă, margine neregulată, culoare variabilă, dimensiune în creștere sau e complet diferită de celelalte alunițe.

Când ar trebui sa ne îngrijoreze alunițele?

O suspiciune de melanom se ridică atunci când o aluniță apare după vârsta de 25-30 de ani, e neagră, crește în suprafață și volum și însumează mai multe culori, de la roz, albicios, cafeniu, negru. Melanomul poate avea dimensiuni de la foarte mic, milimetric la dimensiuni mari și de obicei evoluează tăcut, fără simptome.

Pentru că aspectul inițial seamănă foarte mult cu alunițele,  este mai bine să faceți controlul sănătății pielii anual. Un melanom descoperit la debut se vindecă prin operație spun specialiștii.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *