Motociclete de intervenţie rapidă SMURD și la Ploiești – VIDEO

Actualitate| 06.08.2023| 91| 0| Virgil Rădulescu

Municipiul Ploieşti este al optulea oraş care primeşte motociclete de intervenţie rapidă SMURD, a anunţat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Însă au apărut unele discuţii apropo de preţul motocicletelor-ambulanţă cumpărate de Lidl pentru SMURD. 150.000 de euro (dintre care 100.000 din donaţii) pentru 5 motociclete echipate pentru intervenţii + 23 de seturi de echipamente de protecţie, adică 30.000 de euro bucata.

„Marcăm, astăzi, momentul în care pornim cele două motociclete de intervenţie rapidă, care vor deservi municipiul Ploieşti şi zonele limitrofe sau vor interveni în cazul accidentelor pe DN 1 şi pe alte drumuri (…). Acest pas este foarte important, fiind al optulea oraş în care se implementează acest sistem cu intervenţia rapidă a motocicletelor”, a afirmat Raed Arafat la sediul ISU ‘Şerban Cantacuzino’ al judeţului Prahova.

El spune că acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul sectorului privat, care de câţiva ani contribuie la dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară cu motociclete de acest tip, astfel încât în fiecare an unul sau două judeţe au adoptat acest model de lucru.
„Întrebarea majoră o să fie: dar ce caută motocicletele şi de ce trebuie, pentru că, oricum, nu pot transporta un pacient. Din experienţa din alte ţări, dar şi din experienţa noastră, cu mii de intervenţii de când am pornit acest proiect, a salva o viaţă depinde de minute, mai ales când vorbim de stopurile cardiace sau de hemoragiile masive şi atunci sosirea unui salvator în foarte scurt timp, lucru care poate să îl asigure motocicleta plecând din centrul oraşului, dintr-o locaţie unde motocicleta este amplasată într-un loc strategic, poate să garanteze o sosire mult mai rapidă decât o ambulanţă, iar prin dotarea de pe motocicletă se poate chiar să salveze o viaţă şi să facă diferenţa (…) Fiecare minut în care o persoană rămâne în stop cardiac scade şansa resuscitării cu zece la sută, aşa că dacă câştigăm câteva minute cu aceste motociclete, creştem cu zece procente şansa de salvare a unei vieţi (…). Rolul ISU Prahova este unul extrem de important, activitatea lor intră pe noi mecanisme şi modalităţi de intervenţie prin dotarea cu aceste motociclete pentru intervenţii cu scopul de a salva vieţi’, a completat Raed Arafat.
Motocicletele vor fi conduse de paramedici, a arătat şeful DSU, şi vor fi dotate cu defibrilatoare şi truse de prim ajutor. Sunt destinate zonelor publice, nu vor circula pe timp de noapte şi nu vor interveni în condiţii meteo extreme, pentru ca şi „motocicliştii să fie în siguranţă”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *