Bacalaureatul de toamnă va fi corectat EXCLUSIV digital

Educație| 29.07.2023| 62| 0| Virgil Rădulescu

În premieră pentru învățământul românesc, lucrările bacalaureatului de toamnă vor fi corectate exclusiv digital. Tezele vor fi scanate în clasă, încărcate într-o platformă securizată și distribuite aleator corectorilor logați în program.

Astfel, lucrările a circa 34.000 de absolvenți de liceu înscriși la bacalaureatul din toamnă vor fi corectate exclusiv digital.

Este o schimbare menită să înlăture eroarea umană, anunță oficialii Ministerului Educației, pentru că unii profesori greșeau la calcule, iar contestațiile au arătat că notele corecte erau cu câteva puncte mai mari. Vestea digitalizării examenului vine în plin scandal al fraudelor din alte sesiuni.

Corectarea la examenul de bacalaureat, în forma sa clasică, însemna, spun profesorii, pierdere de timp și de bani pentru transportul lucrărilor, cu mașina, dintr-un județ în altul, nenumărate procese verbale de completat și transmis mai departe și- cel mai grav- multe portițe pentru greșelile echipei de corectare. În acest an, numărul uriaș de contestații a adus zeci de mii de modificări ale notei, în favoarea elevilor. Inclusiv 2-3 puncte în plus!

Pentru fiecare sală în care se va da bacalaureatul de toamnă, Ministerul Educației a cumpărat scannere. Iată procedura. Elevul termină de scris lucrarea și merge la catedră, unde un membru al comisiei va scana teza, în prezența lui, și o introduce într-o aplicație cu trafic de date protejat. La o apăsare de buton, aceasta va fi trimisă anonimizat, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite.

Aceștia nu vor face evaluarea de acasă, ci dintr-un centru de examen. Vor corecta de fapt clone ale lucrării originale, direct în aplicație, care are și câteva setări care scad riscul de eroare. De exemplu, dacă pentru un exercițiu candidatul poate primi cel mult 5, va da eroare, în caz că profesorul încearcă să scrie 6.

Ce trebuie să știe elevii despre corectarea lucrărilor și acordarea notelor?

„Art. 12. — (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

— președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

— după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

— președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note — valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note — valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2). În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2).

(4) Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1)—(3), nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă”, scrie în ordinul de la Ministerul Educației.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *