Ieri polițișii de penitenciare erau eroi, azi sunt niște brute torționare. Această imagine a polițistilor de penitenciare a fost creată in nici 24 de ore de Alina Gorghiu, ministra justiției.
In goana după senzațional , like pe site-ul de socializare și atragerea de simpatizanți politici, in nici doua zile Alina Gorghiu, ministra justitiei, a condamnat la oprobiu public o intreagă categorie profesionala, cea a polițiștii de penitenciare.
Evident că acest caz nefericit prezentat azi opiniei publice de către ministrul justiției pe site-ul de socializare a domniei sale nu este deloc in regulă și nimeni nu apără astfel de comportamente si totuși, toți cetățenii acestei țări au dreptul la prezumția de nevinovăție și la un tratament echitabil in procesul de stabilire a vinovăției/ nevinovăției insă acest proces a fost profund viciat prin pozitionarea publică a ministrului justitiei față de un caz deferit justitiei.
Ce șanse să mai aibă doi oameni când deja au fost judecați și „condamnați ” de insăși ministra justiției?
Și asta in mod public!
Nu mai vorbim de victimele colaterale cu care ministra justiției se laudă , tot pe site-ul de socializare , prin care comunică că a destituit deja conducerea unității inainte ca corpul de control al ministrului justiției să fi ajuns măcar la unitatea respectivă pentru a constata gradul de vinovăție/ nevinovăție a celor implicați.
Am mai avut miniștri așa viteji și dornici de imagine in on-line care au mai destituit pe genunchi conduceri de penitenciare dar care au pierdut in instanță și conducerile penitenciarelor au fost repuse in funcții de către magistrați, vezi ultimul caz de la Penitenciarul Drobeta Turnul Severin.
Nu intrăm pe fondul cauzei, nu emitem judecăți cu privire la caz, așa cum și Alina Gorghiu, ministra justiției, ar fi trebuit să facă.
Cei in cauză trebuie să intre in procedura disciplinară și cea penală și doar cei in drept pot pronunța o soluție.
In acest caz Alina Gorghiu, ministra justiției, a gafat nepermis pentru poziția sa oficială, furnizând opiniei publice, pe site-ul său personal, imagini din interiorul unei zone in care filmarea este interzisă, sau se realizează in anumite condiții, dar mai ales prin poziționarea sa publică față de caz.
Ministrul Justiției ar trebui să se abțină de la exprimarea publică sau de a se pronunța în mod direct sau implicit asupra unui caz care este supus procesului judiciar. Această abținere este necesară pentru a nu influența în mod negativ cercetarea, judecata și condamnarea, și pentru a se menține integritatea și imparțialitatea sistemului judiciar.
Ministra Justiției este responsabilă pentru punerea în aplicare a politicilor și asigurarea independenței sistemului judiciar. Prin urmare, este important ca ministra să respecte principiul separației puterilor în stat și să permită magistraților să își desfășoare activitatea în mod independent și să emită decizii imparțiale.
Prin evitarea comentariilor publice referitoare la cazurile individuale, ministra Justiției poate contribui la menținerea încrederii în sistemul judiciar și la garantarea unei justiții corecte și obiective, insă Alina Gorghiu, ministra justiției, sub imperiul emoțiilor, nu a ințeles importanța acestei conduite și astfel a făcut să avem deja ” condamnați” fără judecată, dar mai rău a supus oprobiului public o intreagă categorie pofesională, cum este cea a polițiștilor de penitenciare, vezi comentariile negative de pe site-ul personal al ministrei justiției , unde categoriei polițiștilor de penitenciare ii sunt aduse grave prejudicii de imagine, prin comentariile jignitoare adresate, cel mai probabil , de apartinătorii persoanelor custodiate in sistemul penitenciar.
Incidentele din sistemul penitenciar nu au o politică corectă și coerentă de prevenire, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor sunt instituții reactive și nu pro-active , mergând pe sancționarea conduitelor și nu pe o politică preventivă care să diminueze posibilitatea producerii lor.
Politica greșită și sistemul subfinanțat au condus la dezvoltarea unor fenomene cronice in sistemul penitenciar. De ani de zile asistăm la degradarea acestor instituții din domeniul siguranței naționale, uneori cu intenție, alteori din lipsa de profesionalism. Ca si celelalte institutii și sistemul penitenciar este intr-o profundă degradare, instituțiile fiind reactive si nu pro-active. Subfinanțarea sistemului a condus la lipsa formării profesionale, prin care trebuie să se formeze conduitele politiștilor de penitenciare, ceea ce se materializează in comportamentele pe care le constatăm. Lipsa acută de personal a determinat angajări masive din sursă externă așa că toți ospătarii, frizerii, șoferii, instalatorii sanitari etc, au fost imbrăcați peste noapte in uniforme și puși să execute atribuții din domeniul siguranței naționale și conduitele se observă. Peste 60% din angajații sistemului penitenciar sunt noi incadrați, in condițiile expuse mai sus, fără o minimă formare profesională, fără sprijin, fără indrumare.
Asta este nivelul. Imaginile prezentate pe site-ul ministrei justiției sunt doar o parte din viața zilnică a sistemului penitenciar și cântăresc doar intr-o parte, condamnabilă ce-i drept, dar veniți să vedeți și cealaltă parte, cea in care zilnic angajații sistemului penitenciar sunt ultragiați. Administrația Natională a Penitenciarelor deține analize din care rezultă că numai anul trecut agresiunile asupra angajaților s-au dublat. Nu am văzut până acum un oficial să iasă public și să condamne agresorii și pentru aceste cazuri.
Politica de gestiune a sistemului penitenciar, pornind de la Guvern/M.J./A.N.P. a transformat penitenciarele in teatre de lupte și angajații sistemului penitenciar nu au niciun instrument de a remedia această stare.
Vă invităm la Penitenciarul Giurgiu unde un singur agent nou incadrat, in condițiile expuse mai sus, efectuează serviciul pe o sectie cu 140 de ppl din regimul de maximă siguranța, cu probleme grave de comportament, sau la Penitenciarul Târgșor, unde nu au personal să acopere toate misiunile și apoi ne intâlnim in Comisia aia Tripartidă de la M.J., pe care refuzați să o convocați, si vă explicăm tehnic, pentru că incă nu ați ințeles, de ce , fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, impreună cu liderii sindicali, au concluzionat că in sistemul penitenciar este nevoie de o infuzie de personal de cel puțin 1500 de posturi in acest an, și de un total de 20000 de posturi intr-un viitor.
Noi, ne cerem scuze societății civile, in numele celor 2 polițiști de penitenciare care au avut un comportament total neadecvat, nu ii scuzăm, doar vă conștientizăm, doamnă ministru, că in spatele fiecărei acțiuni , sau inacțiuni , se afla o cauza.
Federația Polițiștilor de Penitenciare
Lasă un răspuns