Modificări legislative pentru persoanele alergice

Sănătate| 25.07.2023| 64| 0| Petrache Ecaterina

Apărută de aproape doi ani, Legea 4/2021, care conține măsuri menite să ajute persoanele suspecte sau confirmate cu alergii, nu a ajuns să se aplice nici până acum. Motivul? Ca la noi! Nu au apărut normele de aplicare.

În schimb, printr-o altă lege publicată, vineri, în Monitorul Oficial au fost introduse clarificări și relaxări ale condițiilor în care cei alergici vor putea primi anumite echipamente medicale sau tratamente. Mai mult, instituțiile de învațământ care asigură masa preșcolarilor, școlarilor și studențiilor sunt obligate să se asigure că hrana celor cu alergii nu conține ingrediente care le sunt contraindicate. Legea impune aceleași condiții și pentru bolnavii internați.

Astfel, Legea 242/2023, publicată, vineri, în Monitorul Oficial, aduce mai multe modificări prevederilor Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.

Documentul reglementează de asemenea și Registrul național de evidență și urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice (în format electronic), o bază de date care are strict un scop clinic, inclusiv pentru facilitarea consulturilor interdisciplinare și a cercetării în domeniul alergologie și imunologie clinică și de urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice.

Legea, apărută la finele săptămânii trecute, impune unităților de învăţământ obligaţia ca, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist (atât pentru nivelul preuniversitar cât și pentru cel universitar), ”să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore ori reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”.

Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea familiei sau reprezentantului legal de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale.

Un alt element de noutate este faptul că, norma prevede că persoanele cu reacții alergice extreme, ce riscă să intre în șoc anafilactic, vor primi două doze de adrenalină pentru autoinjectare, nu doar una, așa cum apare în prezent în Legea 4 /2021. Mai mult, nu va mai exista o vârstă maximă pentru beneficiari, care este acum vârsta majoratului. Așadar, cei ce riscă să intre în șoc anafilactic vor putea primi două doze de adrenalină pentru autoinjectare, indiferent de vârsta pe care o au.

În plus, analizele și testele specifice necesare diagnosticării, ce, potrivit Legii 4/2021, se pot deconta, vor fi stabilite prin normele de aplicare a legii.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *