Procedură simplificată pentru reabilitarea și consolidarea apartamentelor

Social| 21.07.2023| 53| 0| Petrache Ecaterina

Conform unui act normative promulgat joi, proprietarii vor putea să-și reabiliteze sau consolideze mai ușor  locuințele care ar putea fi afectate în caz de cutremur.

Până în prezent cadrul legislativ mai mult i-a încurcat pe proprietarii care doreau să-și consolideze locuințele. Pentru acest lucru trebuia ca toți proprietarii din imobil să fie de acord, unanimitate greu de obținut, din varii motive.

Noua lege a introdus mai multe măsuri de sprijin pentru proprietari și asociații.

A fost eliminată regula unanimității. De acum înainte, decizia de a locui într-o clădire protejată, adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri, se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. De asemenea a scăzut de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată fără a rambursa costurile lucrărilor.

Inițiatorii au introdus și un mecanism de sprijinire a inițiativelor proprii.

Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat, pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor.

De asemenea, toate instituțiile publice cu prerogative în domeniu vor fi obligate să acorde autorităților locale sprijinul și informațiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare și consolidare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *