Credite mai mari pentru studenți. Student Invest, modificări

Educație| 20.07.2023| 67| 0| Petrache Ecaterina

Tinerii pot solicita, prin programul Student Invest, credite garantate de stat, de câteva zeci de mii de lei. Banii pot fi folosiți pentru a acoperi cheltuieli legate de studii, familie, pentru cei căsătoriți, dar și de sănătate. Condiția este însă de a urma cursurile unei facultăți acreditate.

Actul normative care a intrat in vigoare astăzi, aduce mai multe modificări regulilor programului. În primul rând se mărește limita de vârstă până la care se pot cere bani prin programul Student Invest. De asemenea crește valoarea creditului ce poate fi luat prin acest program, până la 75.000 de lei.

Mai exact, programul Student Invest, introdus în vara lui 2022 prin OUG 95, constă în garantarea unui credit pentru tinerii studenți.

Legea 224/2023, aplicabilă de astăzi, modifică o parte dintre regulile programului stabilit prin OUG 95/2022. Regulile noi se vor putea aplica doar după actualizarea, în mod corespunzător, a normelor de aplicare a programului guvernamental de creditare Student Invest, termenul fiind data de 19 august 2023.

Prima schimbare adusă de Legea 224/2023 programului Student Invest vizează vârsta potențialilor beneficiari ai împrumuturilor garantate de stat. Concret, se majorează vârsta maximă a beneficiarilor programului Student Invest de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum era până acum, la 40 de ani neîmpliniți.

Valoarea creditului se majorează de la 50.000 de lei, valoarea anterioară, la 75.000 de lei.

Criteriile pentru a putea beneficia de credit sunt de-acum următoarele:
– sunt persoane fizice cu domiciliul în România;

– au vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 40 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului și care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate;

– dacă beneficiarul nu este angajat, prezintă cel puțin un codebitor;

– au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;

– se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.

Împrumuturile vor putea fi cerute băncilor înscrise în program.

Totodată se extinde și lista cheltuielilor ce pot fi acoperite cu banii obținuți prin acest program.  Se adaugă cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second hand, dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video necesare dezvoltării abilităților vocaționale. Astfel, banii obținuți de la bancă în cadrul programului Student Invest vor putea fi folosiți pentru:
– plata taxelor de studii, inclusiv licență, master, inclusiv Master of Business Administration, doctorat;

 • plata cărților, rechizitelor, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități;
 • acoperirea costului publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
 • plata taxei de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 • achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv cele având încorporate tehnologii de acces și dispozitive asistive pentru persoanele cu dizabilități;
 • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/ lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;
 • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 • plata unei părți/ avansului pentru achiziția unei locuințe;
 • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus,
 • plata, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele «Școala după școală» și/ sau afterschool, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare la care participă/ se înscriu copiii acestora;
 • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
 • investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici specialiști în cazul studenților cu probleme de sănătate;
 • achiziția de autoturisme noi/ autoturisme second-hand cu vechime de maximum cinci ani la data efectuării tragerii, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
 • achiziția instrumentelor muzicale, a aparaturii audio-video și a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

Împrumutul se acordă o singură dată, sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, pentru o perioadă de cel mult zece ani, inclusiv perioada de grație.

Odată cu programul Student Invest a apărut un alt program ce permite tinerilor să obțină credite garantate de stat. Este vorba despre programul Family Start, prin care tinerii pot obține credite pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița ori școala copiilor.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *