Soarele, principala cauză a melanomului!

Sănătate| 14.07.2023| 40| 0| Petrache Ecaterina

Melanomul, una dintre cele mai frecvente forme ale cancerului de piele, are o incidență extrem de crescută vara, avertizeaza specialiștii. Principala cauză a melanomului o constituie expunerea excesivă la soare.

Cancerul de piele se manifestă, de cele mai multe ori, prin apariția la nivelul pielii a unor alunițe cu forme și dimensiuni anormale. Razele soarelui stimulează formarea de nevi pigmentari (alunițe), care, mai apoi, se transformă în cancer de piele. Alunițele melanocitare (canceroase) au forme asimetrice, margini neregulate, capătă mai multe culori și cresc în suprafață sau înălțime.

Melanomul poate fi diagnosticat cu ajutorul dermatoscopiei. Examinarea dermatoscopică este o procedura simplă, rapidă și nedurerosă care imbunatățeste acuratețea diagnosticului cu 5-30% față de examenul clinic.

Melanomul poate fi prevenit prin fotoprotecție cu ajutorul cremelor, a hainelor și a pălăriilor. Este recomadată, de asemenea, evitarea expunerii la soare, în intervalul orar 12–16. Totoodată, medicii atrag atenția că ultraviolete artificiale accentuează procesul de fotoimbătrânire cutanată și crește riscul de cancer de piele.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *