Conflict suspendat

Sănătate| 14.07.2023| 36| 0| Petrache Ecaterina

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis suspendarea conflictului colectiv de muncă. Decizia survine în urma angajamentele asumate de Primul-ministru, Marcel Ciolacu, în numele Guvernul României, la negocieri.

Conflictul colectiv de muncă va fi redeschis în situațiile în care Guvernul României nu-și îndeplinește următoarele obligații asumate:

-Finalizarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector, cu includerea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” deja stabilite, încheierea și înregistrarea acestuia în termen de două săptămâni,
-Finalizarea acordului cu Guvernul României cu punctele convenite, incluzând atât modificarea și completarea OUG nr. 63/2023 cât și punctele adiționale, până la sfârșitul lunii iulie 2023.
-Transpunerea modificărilor și completărilor la OUG nr. 63/2023 astfel încât acestea să fie aplicabile la termenul deja prevăzut în acest act normativ.
-Finalizarea proiectului legii salarizării, partea privitoare la Sănătate, incluzând ierarhia, principiile și regulile existente în forma inițială a proiectului negociat cu Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii august 2023.
-Stabilirea termenelor clare, convenite împreună, de aplicarea a noii legi a salarizării pentru angajații din Sănătate până la sfârșitul luni septembrie.
-Suspendarea conflictului colectiv de muncă este condiționată de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor amintite, la termenele stabilite.

Sindicaliștii precizează ca suspendarea conflictului colectiv de muncă nu este o „demobilizare”, ci doar o retragere temporară în „cazarmă”, acțiunile putând fi reluate rapid și cu mai mare amploare în caz de nevoie. In plus atenționează guvernanții că neonorarea acestor obligații la termenele amintite va determina reluarea conflictului colectiv de muncă.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă determină suspendarea celor două forme complementare de protest, respectiv Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare și Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, acestea urmând să fie reluate automat în caz de redeschidere a conflictului colectiv de muncă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *