Analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi

Sănătate| 14.07.2023| 57| 0| Petrache Ecaterina

Începând din această lună, asigurații sistemului de sănătate din România beneficiază, gratuit, de cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a Bolii Cronice de Rinichi, rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină.

Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.

Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ”ucigaș tăcut”. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile necesare sunt simplu de realizat.

Din această lună, oricine își face un set de analize medicale  pentru a ști dacă are un diagnostic de boală cronică de rinichi, depistarea precoce a acestei afecțiuni putând să facă diferența dintre viață și moarte.

Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, când progresia bolii poate fi încetinită

Peste 10% din populația României trăiește cu boală cronică de rinichi, o afecțiune care prezintă simptome abia ȋn stadiile avansate. Principalii factori de risc ai BCR sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Din cauza lipsei de simptome în etapele inițiale ale bolii, pacienții sunt diagnosticați în stadiile avansate, când deja poate fi prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale.

Specialiștii recomandă persoanele cu vârsta de peste 40 ani și pacienților cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat să ceară medicului de familie sau cel curant trimitere pentru a efectua gratuit cele două analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi.

Pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist de familie sau cu altă specialitate clinică, precum nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă, se vor putea efectua gratuit dozajele privind rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină urinară.

Comunitatea științifică și autoritățile naționale continuă astfel demersurile de informare în ce privește boala cronică de rinichi și atrag atenția asupra factorilor principali de risc pentru această afecțiune medicală, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie, printr-un mesaj simplu, în cadrul campaniei naționale de informare și conștientizare inițiată în data de 9 martie în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

 Boala Cronică de Rinichi

Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune gravă, determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni și, deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.

În anul 2022, era a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate.

Boala cronică de rinichi afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, cu 80% mai mult decât numărul celor care suferă de diabet și de 10 ori mai mult decât cei care suferă de cancer.

Diagnosticul și intervenția precoce în boala cronică de rinichi sunt esențiale și salvează viața pacienților

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *