Supraîncălzirea corpului poate ucide. Atenție la șocul termic!

Sănătate| 13.07.2023| 89| 0| Petrache Ecaterina

Cum ar trebui să ne protejăm de soare și căldură în această perioadă, în condițiile în care țara noastră se află sub mai multe avertizări meteo de caniculă și disconfort termic?

Dacă arsurile solare pot provoca un important disconfort, edemul cerebral, cauzat de căldura extremă, poate ucide. Vorbim despre epuizare termică și, nedecelată, nediagnosticată la timp, necorectată, înseamnă șoc termic, spun medicii.

Ce înseamnă epuizarea termică și cum o recunoaștem

Epuizarea termică înseamnă că sunt depășite posibilitățile de termoreglare ale organismului, după mai multe zile și nopți caniculare.

Iar semnele de alarmă sunt de trei tipuri: cardiovasculare, neurologice și tegumentare.

Cele neurologice sunt: somnolența, apatia, convulsiile, vertijul, cefaleea, durerea de cap, amețelile, toate acestea indică faptul că ceva nu este în regulă.

Cele cardiovasculare sunt complexe, de la hipotensiunea ortostatică, scade tensiunea când ne ridicăm în picioare, până la variate tulburări de ritm cardiac care pot merge spre fenomene chiar amenințătoare de viață.

Semnele tegumentare le poate recunoaște oricine: transpirații profunde, importante, reci, pielea este acea ”piele de găină” cu horpilații. Asta înseamnă că pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital, să fie evaluat clinic și biologic și să primească tratament, în așa fel încât să nu se ajungă la situații tragice.

Când corpul ajunge la 40 de grade Celsius ne paște insolația sau șocul hipertermic. Se consideră că o persoană suferă de insolație atunci când temperatura corpului atinge 40 grade Celsius sau chiar mai mult. Insolația este cauzată de expunerea prelungită la temperaturi ridicate sau de activitatea fizică desfășurată pe vreme caldă.

Cum putem evita șocul termic:

  • Încercați să mențineți temperatura mai redusă în apartament, la locurile de muncă.
  • Încercați să aerisiți dimineața la primele ore sau seara când se mai răcorește.
  • Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam, în așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul.
  • Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică.
  • Nu gătiți la orele amiezii
  • Încercați să mâncați fructe și legume proaspete.
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *