Protest pentru viață!

Actualitate| 12.07.2023| 43| 0| Petrache Ecaterina

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer organizează mâine, 13.07.2023, intre orele 10.00-14.00, în fața Ministerului Sănătății un protest față de decizia Ministerului Sănătății de a renunța la Planul Naţional de Combatere a Cancerului abia aprobat.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă care modifică atât Legea nr. 293/2022, prin care a fost aprobat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, cât şi prevederi ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, modificând mai multe prevederi ale Planului, începând cu modul de finanţare.

Federația reacționeaza in numele a celor peste jumătate de milion de pacienți cu cancer din România și a celor 100.000 care sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an.

”Cancerul nu mai este o condamnare la moarte. Lipsa unui Plan Național de Prevenire și Combatere a Cancerului cu ținte clare și asumate este o condamnare la moarte pentru noi toți cei care trecem prin acest diagnostic. De 22 de ani cerem un Plan Național de Cancer, iar în 2022 când, în sfârșit, Parlamentul României a votat în unanimitate acest plan iar Președintele României a promulgat legea 293/2022 privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, speranțele pacienților cu cancer au renăscut! Bucuria noastră a fost de scurtă durată deoarece Ministrul Sănătății a declarat că planul nu este bun și va face ministerul alt plan.

Totuși am așteptat ca normele de implementare să fie scrise și publicate în Monitorul Oficial până la 01.07.2023 conform legislației în vigoare, și să beneficiem de acest plan, plan ce ne-ar fi îmbunătățit radical calitatea vieții și speranța de viață! dl ministru Rafila ne ignoră în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea planului au eșuat. Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă de MS în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului.” se arată in comunicatul trasmis redacției noastre de președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Irimia Cezar.

Federaţia anunţă este decisă să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii, în solidar cu  Ministrul Rafila.

De asemenea intenționează să inițieze demersuri la nivel european și vor cere ajutorul tuturor ambasadelor statelor membre UE din România

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *