Protest al angajaților Fiscului

Social| 11.07.2023| 37| 0| Petrache Ecaterina

Încă un protest stă să izbucnească. Angajaţii ANAF dau un ultimatum guvernanților.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea a transmis astăzi, printr-un comunicat de presă, că acest protest va fi ultimul înainte de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea, reprezentativă la nivelul ANAF şi a unităţilor subordonate acesteia,  având în vedere faptul că solicitarile anterioare au rămas fără niciun raspuns, va organiza, joi, 13 iulie, între orele 13 şi 14, în faţa Ministerului Finanţelor, un protest pentru a atrage atenţia guvernanţilor, pentru ultima dată înaintea grevei de avertisment şi a grevei generale, asupra solicitărilor membrilor săi.

Nemulțumirile lor vizază în primul rând  ca, în noua lege a salarizării unitare, să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF şi MF cu rata inflaţiei.

“Solicităm acest fapt în primul rând pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar nu au considerat necesară şi indexarea salariilor cu această rată, permiţând astfel apariţia unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum şi mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii”, a transmis Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.

Se mai cer consultări reale şi nu formale, legate de forma şi fondul noii legi de salarizare unitară.

“Dorim ca în noua lege a salarizării unitare, activitatea desfăşurată de catre colegii noştri din MF şi ANAF să fie recompensata în mod corespunzător, în conformitate cu importanţa socială şi complexitatea muncii lor. Arătam faptul că o salarizare necorespunzătoare a angajaţilor MF şi ANAF va avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, va duce la scăderea gradului de conformare voluntara la plată a agenţilor economici, va stimula creşterea evaziunii fiscale şi la scăderea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor. Considerăm că degradarea acestor indicatori în ultimii ani a corespuns exact cu perioada de scădere efectivă a puterii de cumpărare a angajaţilor MF şi ANAF, exact aşa cum gradul de colectare a taxelor şi impozitelor şi toţi ceilalţi indicatori s-au îmbunătăţit în perioada în care veniturile reale ale angajaţilor au crescut”, a mai anunţat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.

Acestea mai solicită elaborarea unui statut al personalului din ANAF şi introducerea actualelor sporuri în salariul de bază.

“Cerem ANAF să folosească toate prerogativele pe care le are, în vederea elaborării şi adoptării unui statut al personalului din ANAF şi MF, menit să reglementeze mai exact drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi, mai ales, să ofere un cadru clar în care aceştia urmează să îşi desfăşoare activitatea specifică, feriţi de orice ingerinţe sau ameninţări din exterior”.

Sindicaliștii speră, până în ultima clipă, într-o rezolvare cât mai grabnică a solicitărilor pentru evitarea declanşării unui conflict de muncă.

Ei vor protesta joi şi vineri, în faţa Ministerului Finanţelor.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *