Caniculă… Atenție la copii!

Sănătate| 11.07.2023| 69| 0| Petrache Ecaterina

Canicula pune în dificultate nu doar vârstnicii, ci și copiii mici. Temperatura ridicată le produce disconfort și chiar probleme grave de sănătate dacă nu sunt protejați.
Dacă un vârstnic își poate purta singur de grijă, copilul mic nu poate spune ce îl deranjează, astfel că toată responsabilitatea pentru sănătatea și confortul copilului îi revine părintelui.
Fie că bebelușul se află în casă, fie că este afară, trebuie să i se asigure permanent un confort termic. Deși bebelusul nu are glandele sudoripare bine dezvoltate, se pare că el transpiră. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitară, pielea este subțire și fragilă și el se supraincălzește mult mai ușor decât adultul, se deshidratează, devine agitat, nu se alimentează bine și chiar au fost făcute asocieri între supraîncălzire și „Sindromul de moarte subită a copilului”.
Pentru a preveni toate aceste neplăceri, trebuie să respectați sfaturile medicilor și să apelați la ei atunci când apar probleme.

Medicii recomandă:

Îmbracați copilul corespunzator!
Îmbrăcați copilul cu hăinuțe subțiri, deschise la culoare, confecționate din materiale naturale precum bumbacul care absoarbe transpirația, previne iritațiile și infectarea pielii. Bebelușii pot fi îmbracați cu body-uri cu manecuțe scurte și fără pantalon, dar cu șosetuțe subțiri din bumbac. In casă nu-i puneți copilului caciuliță.
Când sunteți la plimbare, întotdeauna acoperiți capul bebelușului, cu o pălăriuță, o bandană din bumbac sau o căciuliță subțire.
Când doarme este bine să ìl acoperiți cu o păturică foarte subțire din bumbac, sau cu un scutec.
În zilele toride, medicii recomandă să ii faceți una sau două băițe călduțe (cu 2 – 3 grade mai rece decât baia normală) pentru a-l răcori și a menține pielea curată si sănătoasă.

 Plimbările copilului

Medicii atrag atenția asupra acestui aspect. Plimbările se vor face dimineața, înainte de ora 10.00 și după-amiaza după orele 17.30 – 18.00, pentru a evita expunerea la razele ultraviolete nocive. Pentru că pielea copiilor nu dispune de un filtru eficient impotriva radiațiilor ultraviolete, ei fac arsuri solare mult mai ușor, pierd apa și electroliții din organism, iar simptomele insolațiilor sunt mult mai puternice: febră mare, vărsături, gurița uscată, ochi ce par „infundați în orbite”.
Evitați „băile de soare”!

Căruciorul trebuie să fie acoperit cu copertină sau umbreluță. Materialul din care este confecționat ar trebui să fie subțire, deschis la culoare, aerisit, să ofere o buna ventilație.

 Hidratare și alimentație 
În mod normal, bebelușii alăptați la sân își primesc din lapte cantitatea necesară de apă, însă, în zilele toride de vară, medicii recomandă să suplimentați cantitatea de lichide cu apă plată sau ceaiuri din plante neîndulcite.

Copiii cu infecții urinare sau cei cu afecțiuni acute asociate cu febră, au nevoie de o cantitate sporită de apă.
Alimentația copilului mai mare trebuie să conțină alimente ușoare, multe legume și fructe. Recomandarea este să se evite  alimentele greu de digerat precum carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prajiturile cu frișcă.

Protejati pielea bebelușului cu loțiuni cu factor mare de protecție
Pentru plimbări protejați pielea copilului folosind creme cu FPS minim 30, speciale pentru copii, rezistente la apă. Aplicarea cremei se face înainte de a ieși la plimbare și se repetă la fiecare 2 – 3 ore, mai ales la nivelul feței. Unii medici dermatologi recomandă creme cu FPS de 50 chiar.
Pe plajă bebelușul trebuie să stea sub umbrela tot timpul, să fie hidratat și dat cu cremă de protecție.

Tratarea insolației
În cazul în care  copilul a facut insolație, trebuie să vă adresați de urgență medicului pediatru. Amânarea tratării insolației poate fi fatală, mai ales în cazul copiilor mici.

Semne ale insolației la copil sunt: febra, pielea fierbinte, roșie și uscată, buze uscate, crăpate, ochi „inundați in orbite”,dureri de cap (la copiii care știu să vorbească), absența transpirației, pete roșii (dermatita) la nivelul pielii; apare mai ales la copiii îmbrăcați în haine confecționate din materiale sintetice, respirație superficială și rapidă și chiar halucinații, dezorientare, convulsii și coma.

Măsurile de prim ajutor, în caz de insolație, sunt: plasați copilul într-un loc umbrit, răcoros, dezbrăcați-l de haine și acoperiți-l cu prosoape udate cu apă calduță (cu 3 – 5 grade mai rece decât temperatura corpului), administrați-i cât de multe lichide, măsurați-i temperatura rectală, administrați-i antitermice până când ajungeți la cel mai apropiat cabinet medical.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *