Produsele defecte vor fi inlocuite și nu reparate

Actualitate| 10.07.2023| 54| 0| Petrache Ecaterina

Dacă un consumator constată o neconformitate în 30 de zile de la livrare, produsul va trebui înlocuit de către comerciant.

Ordonanța care reglementa anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri s-a modificat de ieri, 9 iulie, data la care a intrat în vigoare Legea 205/2023. Noul act normativ aduce un plus de protecție  consumatorilor  în relația cu vânzătorii.
Concret, consumatorii vor putea beneficia de înlocuirea directă a bunurilor “în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”.
Până acum, legislația  prevedea ca, atunci când se constata neconformitatea unor produse, în cel mult o lună de zile de la livrare, cumpărătorii putea să opteze pentru repararea produsului sau pentru înlocuirea lui.
În practică însă, comercianții optau, cel puțin în primă fază, pentru repararea produsului. Astfel, de multe ori, înlocuirea unui produs defect este dificilă și de durată.

Motivul apariției acestei modificări este că, în situația în care se constată, în maximum o lună de la livrare, că anumite produse sunt neconforme, se consideră, potrivit inițiatorilor, că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *