Consiliul Concurenței a sancționat 3 companii pentru trucarea unei licitații organizate de Ministerul de Interne

Economie| 06.07.2023| 136| 0| Virgil Rădulescu

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Amenzile au fost aplicate astfel:

• DATAWARE CONSULTING S.R.L. – 2.321.589,12 lei,
• KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. – 16.023.559,65 lei,
• TEMA ENERGY S.A. – 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Astfel, cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial
referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile
comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de
Interne pentru realizarea proiectului.

În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitația și nu a fost parte
din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021.
Investigaţia a fost închisă în ceea ce privește companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA
AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTIŢII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L., TANCRAD S.R.L. și ROVIS LIDER S.R.L., întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislației concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate
care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele
care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la
bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de
sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Comunicatul Tema Energy S.A.:

Tema Energy respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenței în urma investigației care vizat compania, alături de alte societăți, precizând că va apela la toate căile legale pentru a-și dovedi nevinovăția. Menționăm că este pentru prima dată când societatea Tema Energy SA face obiectul unei sancțiuni contravenționale aplicate de către Consiliul Concurenței.
Ne exprimăm consternarea față de concluziile Consiliului Concurenței, având în vedere argumentele, probele și faptele transmise de către societate ca răspuns la toate întrebările și problematicile ridicate pe parcursul investigației. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurență pe parcursul investigației, inclusiv pe parcursul inspecției inopinate, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate.
Obiectul investigației Consiliului Concurenței a avut la bază o sesizare din partea unei alte societăți participante la procedura de achiziție publică organizată în perioada 2020-2021, având ca obiect activități de proiectare și execuție pentru realizarea unui obiectiv de investiții la nivelul M.A.I., și a vizat participarea mai multor companii, printre care și Tema Energy.
Tema Energy precizează că pentru faptele care au făcut obiectul sesizării nu a fost reținută de către Consiliul Concurenței niciun fel de încălcare de către Tema Energy a normelor de concurență. Comportamentul Tema Energy SA în cadrul procedurii – în urma căreia a și fost atribuit contractul de achiziție publică pentru realizarea obiectivului de investiții la nivelul M.A.I. – a fost considerat corect și legal potrivit regulilor de concurență.
În schimb, Consiliul Concurenței a decis să extindă în urmă cu doar câteva luni investigația inițială și asupra altor aspecte, ce nu privesc comportamentul Tema Energy raportat la obiectul inițial al investigației, și să aplice o amendă contravențională societății pe acest capăt nou de acuzare.
„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenței în acești doi ani de la initierea investigatiei, pe deplin și fără a avea nimic de ascuns. În opinia noastră și a casei de avocatură DLA Piper, care ne-a reprezentat în fața Consiliului, Tema Energy este nevinovată. În ciuda pledoariilor avocaților, susținute de dovezi și jurisprudență, Consiliul Concurenței nu constată că Tema Energy nu era, la acel moment, și nu este nici în momentul de față, concurent în raport cu societățile Dataware și Kontron (fostul S&T). Mai mult, raportul cuprinde numeroase analogii și concluzii lipsite de logică, fiind în ansamblul lui confuz și pe alocuri chiar rău-voitor. Deși este un caz clar, și pe care l-am explicat foarte bine și argumentat, totuși reprezentanții Consiliului nu au reușit să îl înțeleagă. Motiv pentru care suntem deciși să ne adresăm instanțelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăția”, a declarat Mihai Manole, Managing Partner la Tema Energy SA.
Conform informării Consiliului Concurenței, amenda aplicată Tema Energy este în cuantum de 2.169.079,81 lei, reprezentând 3,4% din cifra de afaceri realizată în anul 2022.
Decizia Consiliului Concurenței nu este definitivă, iar Tema Energy intenționează să o conteste în instanță, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea și temeinicia acestei decizii în privința companiei. Tema Energy își exprimă convingerea că instanțele competente vor constata nevinovăția acesteia.
De asemenea, dorim să precizăm faptul că Tema Energy este implicată în mod activ în asigurarea conformității activităților sale de business cu normele de concurență. În acest sens, Tema Energy a implementat în mod regulat un program intern de conformare cu normele de concurență, instruiri periodice ale personalului și a întreprins numeroase demersuri inclusiv pentru a preîntâmpina încheierea de înțelegeri anticoncurențiale de către partenerii săi comerciali prin organizarea de acțiuni de diseminare a normelor de concurență către aceștia.
Tema Energy este o societate cu capital privat integral românesc, înființată în anul 2002. Compania are sediul central în București și a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de Euro și un profit net de peste 1,6 milioane Euro.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *