Românii au acumulat 23.000 de ani de concediu medical

Sănătate| 03.07.2023| 78| 0| Petrache Ecaterina

Ministrul Sănătății se plânge că avem un număr mare de concedii medicale și, implicit, de foarte mulți bani publici care se plătesc. Există, însă, si suspiciuni legate de acordarea unor concedii medicale în mod abuziv. Conform ministrului Rafila, „orice activitate de genul ăsta duce şi la apariţia unor situaţii în care legalitatea nu este respectată”.

Românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical în primul trimestru din 2023, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor transmise de CNAS la solicitarea HotNews.ro.

În total au fost 1,83 milioane de certificate de concedii medicale, ceea ce ar înseamna o medie de 4,5 zile. Acestea sunt zile decontabile de CNAS. Trebuie avut în vedere că, potrivit legislației, primele 5 zile de concediu sunt suportate de angajator, iar următoarele de CNAS.

Rafila afirmă că există o preocupare privind ținerea sub control a acestei situații, tocmai pentru că discutăm de foarte mulți bani.

Președintele CAS Prahova, Cătălin Măguleanu consideră că ”schimbarea legislației privind acordarea certificatelor medicale și poate și varianta electronică a certificatelor medicale ar putea fi o soluție”.

În ceea ce privește numărul spitalizărilor înregistrate la nivel national, acesta a scăzut, în ultimii patru-cinci ani, cu aproximativ 40%, dar a crescut numărul celor spitalizați pentru o zi, conform cifrelor prezentate de ministrul Sănătăţii.

Soluția ar fi, în accepțiunea ministrului Rafila, ca serviciile în ambulatoriu să devină mai atractive, el arătând că deschiderea centrelor ambulatorii poate duce la diagnosticarea la timp a unor afecţiuni şi tratarea acestora cu eficienţă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *