Robot și o platformă de comunicare audio-video cu contribuabilii

Actualitate| 29.06.2023| 33| 0| Petrache Ecaterina

Ministerul Finanțelor se modernizează în ceea ce privește comunicarea cu contribuabilii. Instituția inițiază o procedură de consultare a pieței, în vederea achiziționării de produse și servicii în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor la distanță (electronice sau telefonice) actuale, prin noi functionalitați și/sau crearea de servicii noi – e-Services ANAF”. Achiziția vizează un sistem de agent conversațional – chatbot și o  platformă de comunicare audio-video.

Firmele interesate pot transmite propunerile până la 5 iulie 2023, iar termenul până la care se desfășoară procesul de consultare este 19 iulie 2023. Ulterior, acestea vor fi implementate în site-ul ANAF, cât și în SPV.

Un chatbot este un software conceput pentru a înțelege întrebările contribuabililor și care oferă răspunsuri automate la acestea, procesând și simulând conversația umană, cu scopul de a ajuta contribuabilii să obțină informațiile necesare în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale sau să beneficieze de unele drepturi în materie fiscală.

Prin achiziționarea platformei de comunicare audio-video se doreste îmbunătățirea interacțiunii dintre contribuabili și ANAF. Tendința de modernizare a serviciilor fiscale cu ajutorul aplicațiilor informatice, prin integrarea de soluții digitale bazate pe streaming video, va conduce la creșterea și, implicit, la accelerarea operațiunilor de schimb de informații în relația cu contribuabilii.

Interacțiunea video se utilizează, în present, în vederea înregistrării de către persoanele fizice în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual, disponibil pe portalul ANAF.

De asemenea, ANAF vizează extinderea comunicării prin mijloace video și in alte zone de interacțiune cu contribuabilii, cum ar fi discuții, audieri, întâlniri ale contribuabililor cu structurile de control. ANAF urmărește migrarea pas-cu-pas a celei mai mari părți a contactelor cu contribuabilii către servicii electronice, urmând a se oferi un spectru complet de astfel de servicii, aceasta fiind o tendință la nivel global în ceea ce privește canalele de livrare a serviciilor.

Utilizarea mediului electronic reprezintă o oportunitate pentru agenție și pentru contribuabili de a aloca și gestiona în mod eficient resursele materiale, financiare și de timp.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *