Pensiile de serviciu, cel mult egale cu salariul avut

Social| 29.06.2023| 59| 0| Petrache Ecaterina

Pensiile de serviciu nu vor fi mai mari decât salariul din perioada activă, iar acestea vor fi impozitate mai mult. Proiectul a fost readoptat, miercuri, și de senatori, și de deputați.

Pensia de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Proiectul de lege care modifică regula actuală a pensiilor de serviciu a primit votul final, după două plimbări tur-retur între Senat și Camera Deputaților.

Prin acest proiect legislativ se va face reforma pensiilor de serviciu prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Documentul prevede, în primul rând, că nicio pensie de serviciu nu va mai putea să depășească salariul primit în perioada activă.

„Cuantumul net al pensiilor de serviciu (…) nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Pensia de serviciu netă reprezintă pensia de serviciu stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare. Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare. Orice alte dispoziții contrare prezentei legi se abrogă”, scrie în propunere.

În același timp, persoanele care pot cumula mai multe pensii de serviciu vor opta numai pentru una dintre ele. Iar cei care deja primesc mai multe tipuri de pensii de serviciu vor trebui să opteze pentru cea mai avantajoasă dintre ele în termen de 30 de zile după intrarea în vigoare a noilor măsuri. Prin excepție, va fi posibilă cumularea pensiei din sistemul public cu o pensie dintr-un sistem propriu neintegrat celui public.

Măsurile din proiect vizează pensiile de serviciu stabilite în baza Legii 303/2022 (judecători și procurori), Legii 223/2007 (personalul aeronautic civil navigant profesionist), Legii 567/2004 (personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor), Legii 7/2006 (funcționarii publici parlamentari), Legii 216/2015 (Corpul diplomatic și consular), Legii 94/1992 (Curtea de Conturi) și Legii 223/2015 (militari și polițiști).

În al doilea rând, se prevede modificarea Codului fiscal în privința impozitării pensiilor de serviciu. În cazul acestora, în care nu se respectă principiul contributivității, se vor aplica două reguli:

•           pentru partea de pensie mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net care se determină pe baza câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, precum şi pentru partea din venitul din pensii determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acesteia, din care se deduce venitul neimpozabil lunar de 2.000 de lei – se aplică o cotă de impozit de 10%;

•           pentru partea de pensie ce depășește câștigul salarial mediu net și care excede principiului contributivității – se aplică o cotă de impozit de 15%.

Până la aplicare, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *