Actul sexual cu un copil e considerat viol!

Social| 29.06.2023| 53| 0| Virgil Rădulescu

Orice act sexual cu un copil de până la 16 ani va fi considerat viol. Propunerea legislativă care va asigura acest aspect a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, for decizional. Printre inițiatorii proiectului legislativ se află și senatorul PSD de Prahova, Laura Moagher.
„Astăzi (n,r,-ieri), a fost votul final pe initiativa ce reglementează ca actul sexual cu un minor este VIOL, a cărei inițiatoare sunt alături de doamna ministru Alina Gorghiu, doamna fost senator și actual judecător la Curtea Constituțională, doamna Laura Iuliana Scântei și doamna Laura Vicol, președinte Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Am dorit și am incriminat distinct ca formă agravantă la infractiunea de viol – fapta săvârșita asupra unei femei însarcinată sau care a avut ca efect avortul. Violarea unei femei însărcinate se sancționa, până acum, cu pedeapsa între 5-10 ani, dar am propus să fie forma agravantă lit. b) cu pedeapsă 7-15 ani.
De asemenea, am propus agravante noi la lit d) si la lit e), fiind frecvente cazurile când sunt folosite diferite substanțe ce pot influența starea fetelor sau alcool.
Deopotrivă, am propus majorarea pedepsei de la 7-12 ani la 7-15 ani, daca violul cauzează vătămare corporală a victimei (inclusiv mutilare, prejudiciu estetic).
Am sanctionat abuzul de functie atat la viol cat si la agresiunea sexuala impotriva femeilor (cazuri la serviciu dar si cazurile publice prin primarii) – pedeapsa mai mare pentru făptuitorul care se folosește de autoritatea funcției sale.
Deși s-a ridicat vârsta la 16 ani până la care nu este prezumat acordul minorului pentru relații sexuale, totuși, pentru a fi in acord cu realitatea relațiilor sociale am stabilit că nu se pedepsesc faptele dacă diferența de vârstă între făptuitor și victimă nu depăşeşte 5 ani.
(7) Dispozitiile alin. (6) nu se aplică dacă faptele au fost comise în schimbul unei remunerații, al unui folos material ori al unui avantaj în natură sau al promisiunii unor astfel de beneficii.
Deși sunt tineri de 16 si respectiv 18 ani, daca el a folosit relația în schimbul remunerației sau al unui alt beneficiu sau pentru acte de pornografie pe media online – va fi considerat violator sau agresor.
Am ținut o masură si un echilibru să nu ne trezim cu părinți iresponsabili care fac plângere băiatului de 16-18 ani pentru viol, pentru simplul fapt că nu sunt de acord cu relația.
Multumesc colegei mele, doamna deputat Simona-Maya Teodoroiu, pentru îmbunătățirea proiectului prin adoptarea amendamentului sau privind prelungirea la un an a duratei ordinului de protecție pentru victimele violenței în familie”, a precizat Laura Moagher, senator PSD.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *