Produselor care se vor scumpi până în 2030

Actualitate, Social| 28.06.2023| 33| 0| Petrache Ecaterina

Romanii nu trebuie sa se astepte la vremuri mai bune in ceea ce priveste nivelul de trai, ba dimpotriva! Chiar daca acum beneficiem de plafonări, compensări şi ajutoare de stat, acest lucru se schimba usor si sigur.

Banca Mondială a transmis Guvernului un raport care este cel puţin îngrijorător.

Produsele energetice pe bază de combustibili fosili se vor scumpi cu o medie de 50,34% până în 2030. Este vorba, în primul rând, despre benzină şi motorină care se vor scumpi cu 50%, respectiv 62% ceea ce va da clar startul scumpirilor si mult mai putini bani in buzunar. Urmeaza apoi  energia electrică, pretul va urca cu 7%, gazele naturale cu 32% şi GPL cu 34%.

Scumpirile la carburanţi =creşteri de preţ şi la alimente

Cea mai mare creştere de preţ va fi la carbune cu 113% şi kerosenul cu 54%.

Ce înseamnă toate aceste scumpriri? Exact ce au însemnat şi până acum, creşteri de preţuri la alimente, alte mărfuri si servicii.

Sectoarele care vor fi afectate vor fi industria alimentară dar si cea nealimentare, serviciile, dar şi transporturile, inclusiv cel cu avionul.

Potrivit Băncii Mondiale, creşterea acestor preţuri va începe chiar de anul viitor, din 2024.

Guvernul a primit raportul şi urmeaza să-l analizeze. Asta nu inseamna ca se va schimba ceva. Problema este că în viitor, spun experţii băncii, nu vor mai fi bani la buget pentru a compensa aceste tarife mari. Drept urmare, scumpirile vor fi simţite direct de populaţie.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *