Unde se pot pensiona romanii mai devreme?

Actualitate| 27.06.2023| 50| 0| Petrache Ecaterina

Orașe noi pe lista localităților unde românii se pot pensiona mai devreme cu doi ani. Lista localităţilor unde românii se pot pensiona mai devreme şi fără penalizări se mărește cu încă 15 localități din șase județe ale ţării.

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă prin care este extins numărul persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă, din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a altor minereuri.

De această facilitate pot beneficia, însă, doar cei care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt kilometri în jurul acesteia.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010.

„Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor”, se arată în proiectul de lege adoptat de deputaţi.

În total, sunt acum 31 de localități din ţară cu peste 600.000 de români pe această listă.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în calitate de for decizional. Legea va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *