Niksen gestioneaza stresul

Sănătate| 27.06.2023| 68| 0| Petrache Ecaterina

O nouă modalitate de a gestiona stresul, Niksen, o tendință olandeză de wellness care înseamnă „a nu face nimic”,  a atras atenția întregii lumi ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a te recupera după burnout, scrie BBC.

Mulți oameni se plâng de epuizare, burnout sau depresie cauzate de munca excesivă sau conditiile stresante de trai și căuta soluții. Din dorința de a se relaxa si pentru a-și recăpăta echilibrul, apelează la tot felul de metode împrumutate din diverse zone ale lumii sau la specialiști.

Niksen, un singur cuvânt, exprimă un întreg concept de a nu face nimic, dar nu oricum, ci și ”fără un scop”, deci scrollingul pe social media sau meditația, de exemplu, sunt excluse. Dacă mindfulness se referă la a fi prezent în acest moment, niksen înseamnă mai degrabă să îți rezervi timp pentru “a fi” pur și simplu, lăsându-ți mintea să rătăcească oriunde vrea ea să meargă. Și cum ne recuperăm încet după pandemie, este important să regândim modul în care lucrăm și ne petrecem timpul.

Din punct de vedere lingvistic, niksen (a nu face nimic) este un verb creat din „niks”, care înseamnă „nimic”. Se potrivește cu tendința limbii olandeze de a crea verbe din substantive. De la „voetbal” (fotbal) la voetballen (a juca fotbal), de la „internet” la internetten, de la „whatsapp” la whatsappen etc.

În esență, este mult mai ușor să spui „niksen” în loc de „a nu face nimic”. Olandezii sunt un popor practic și direct, iar limba lor reflectă acest lucru.

Niksen  înseamnă a nu face nimic sau a te ocupa cu ceva banal ca o modalitate de a te bucura de propriul timp. Nu a nu face nimic în totalitate, ci a face cât mai puțin posibil.

Viețile noastre și locurile noastre de muncă au devenit din ce în ce mai complexe. Avem tendința de a petrece mult timp cu computerele. Există o mulțime de presiuni pentru a fi cea mai bună versiune a ta, fie că este vorba de locul de muncă, fie de așteptările părinților sau din social media. Există multă presiune pentru a înregistra performanță. Niksen poate ajuta în acest sens.

„Când nu faci nimic, te conectezi la rețeaua ta de mod implicit. Iar această rețea este responsabilă pentru rătăcirea minții și reflecție”, a explicat profesorul de psihologie de la Universitatea Leiden, Bernet Elzinga.

Conform acesteia, nu este neapărat rău să te afli pentru un moment într-o stare de stres, în care ești foarte concentrat. Problema este atunci când acest lucru scapă de sub control.

În mod paradoxal, niksen ne poate face, de asemenea, mai productivi, pur și simplu pentru că pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină cu o mai bună concentrare și atenție susținută. Acesta este, probabil, motivul pentru care, deși olandezii nu lucrează multe ore, tind să fie foarte eficienți la locul de muncă. Lucrul peste program nu este încurajat în Țările de Jos.

Niksen încurajează creativitatea

Și pare să funcționeze: Olandezii sunt o națiune creativă. Gândiți-vă doar la toți pictorii celebri precum Rembrandt, Vermeer sau Escher, precum și la soluțiile inovatoare pe care olandezii le-au găsit pentru a lupta împotriva amenințării recurente a inundațiilor, cum ar fi barajele uriașe și casele plutitoare.

Olandezilor le place, de asemenea, să se bucure de viață, să își petreacă timpul în moduri active, cum ar fi mersul pe bicicletă sau drumețiile, ceea ce permite timp pentru eliberarea minții. Și de fiecare dată când iese soarele, olandezii se adună în masă la cafenele și terase, chiar și iarna. Locuri perfecte pentru a nu face nimic.

Elzinga crede că este mult mai bine să faci un fel de activitate fizică pentru a-ți distrage atenția de la grijile zilnice, de preferință în natură. Din fericire, în Olanda există o modalitate de a combina toate aceste lucruri – niksen, natură și mișcare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *