Canicula, pericol pentru cardiaci

Sănătate| 27.06.2023| 95| 0| Petrache Ecaterina

Temperaturile ridicate sunt un adevărat pericol pentru persoanele cu afecțiuni cardiace.

Prin expunerea la temperaturi ridicate, se produce o suprasolicitare a sistemului cardiovascular, crește debitului cardiac și scade tensiunea arterială din cauza vasodilatației. Aceste fenomene pot duce la alterarea stării generale a persoanelor sănătoase, dar pot avea efecte destul de grave asupra paciențăilor cardiaci.

Consecinte ale expunerii la soare

Una dintre consecințele expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea, problema cu care se confruntă majoritatea oamenilor, dar care îi afectează, în mare măsură, pe cei cu probleme de cardiace.

Organismul elimină excesul de caldură prin transpirație, iar dacă această cantitate de apă pierdută nu poate fi compensată printr-o hidratare corespunzătoare, atunci se instalează deshidratarea și apar complicațiile. De regulă, paciențiilor cu afecțiuni cardiovasculare li se administrează și diuretice, care au ca scop eliminarea excesului de apă din organism, un alt factor al deshidratării. Și beta-blocantele, o altă categorie de medicamente destinate pacienților cu boli cardiovasculare, deoarece ajută la scăderea ritmului cardiac, pot îngreuna capacitatea organismului de a elimina căldura excesivă. Acest lucru nu înseamnă să renunțăm la ele. Sub nicio formă numai că, vara, se impune ca pacienții cu hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică sa insuficiența cardiac să stea cât mai puțin la soare.

Un alt risc la care sunt expuse persoanele cu boli cardiovasculare, vara, este cel al oscilațiilor tensionale. Astfel, sunt fie pacienți hipertensivi la care creșterea valorilor tensionale se corelează cu canicula, fie sunt pacienți care se confruntă cu o scădere a valorilor tensiunii arteriale determinate de deshidratare sau de acțiunea exagerată a medicamentelor antihipertensive.

Un real risc al caniculei este acela că pacienții diagnosticați cu boli cardiace se pot decompensa din cauza căldurii, ajungându-se până la insuficiența cardiacă.

Recomandări pentru pacienții cardiaci în zilele caniculare

În zilele toride este indicată evitarea ieșirilor în aer liber în perioadele fiebinți ale zilei. Deplasările se pot face fie dimineața, până în ora 10.00, fie seara, după ora 18.00.

De asemenea, specialiștii recomandă un consum ridicat de lichide, fructe și legume, dar să evite consumul de alcool și băuturi pe bază de cafeină deoarece provoacă deshidratare.

În privința vestimentației, aceasta trebuie să fie lejeră, din bumbac, iar capul să fie acoperit cu o pălărie. Cremele cu factori de protecție sunt indicate a fi folosite nu doar la plajă, ci la orice expunere la soare. Nu în ultimul rand, sunt utili și ochelarii de soare. Cât priveste activitățile, chiar și în casă, este recomandat repausul la pat sau cel puțin realizarea unor activități care să necesite un efort minim, pentru a nu suprasolicita inima.

 

 

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *