Alimentația în zile caniculare

Sănătate| 25.06.2023| 97| 0| Petrache Ecaterina

Temperaturile ridicate slăbesc organismul și duc la o lipsă de energie. Din aceeastă cauză este foarte important să te hidratezi foarte bine și să ai o alimentaţie potrivită sezonului din care să nu lipsească legumele și fructele. Alimentația trebuie să fie echilibrată, cu un aport optim de nutrient și minerale.

Ce mâncăm în caz de caniculă?

Pentru a elimina riscul deshidratării, medicii recomandă consumul alimentelor bogate în apă, în special fructe și legume. Alimente recomandate pe timp de caniculă: salata verde, salata de varză crudă, lapte, unt, brânzeturi (de preferat fără sare), cereale, castraveți, dovlecei, roșii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre și fructe.

Castraveții nu sunt doar o gustare răcoritoare, ci are beneficii uimitoare asupra sănătății. Compuși în proporție de 95% din apă, ne pot ajuta să ne menținem hidratați. Îi putem consuma cruzi în salate, cât și murați, pot fi baza în sucuri din legume la care adăugăm spanac, salată verde, pătrunjel, țelină.

Salata verde este sățioasă, dar și accelerează procesul de eliminare și reglează apetitul, ajutându-ne, astfel, să scăpam de kilogramele în plus. Salata este o sursă extraordinară de vitamine, A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru și zinc.

Dovlecelul este bogat în antioxidanti, vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea organismului, cum ar fi potasiu, sodiu, calciu și magneziu.

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.

Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând datorită conţinutului de sare ceea ce duce la a reţine mai multă apă în organism, însemnând o bună hidratare.

Alimentele contraindicate pe timp de caniculă: alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool și cafea.

Ce bem pe caniculă?

Pentru a te răcori este recomandat să consumi lichide la temperatura camerei, fără un conţinut mare de zahăr, în cantităţi cât mai mari. Important de reținut este faptul că este inutilă completarea băuturilor cu gheață, întrucât riscați să vă confruntați cu crampe ale stomacului, fiind posibil să aveți dureri în gât câteva ore mai târziu.

Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt următoarele: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.

Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute. Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.

De evitat: toate băuturile care conțin alcool, fie că este bere, vin, nicio bautură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, ci din contra! Efectul său diuretic produce pierderea de apă. Bauturile carbogazoase, „prietenii falși” care conțin zahăr, aspectul lor racoritor ne poate induce în eroare. Băuturile gazoase și îndulcite nu sunt bune răcoritoare!

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *